9 февруари 2011 г.

За творците в изложбата "Рефлексия на въображението"

Зохре Мирахмади
Зохре Мирахмади е изтъкнат преподавател по каламзани в Института за произведения на занаятчийското изкуство в Техеран.
Участия в изложби:
· Седми конгрес на министрите на туризма от Ислямската конференция;
· Туристическо изложение Рей – Мека – Техеран;
· 23-ти Международен панаир на книгата в Техеран;
· 1-ви Пролетен туристически фестивал в двореца „Саад Абад”;
· 1-во Изложение на произведения на занатчийството в двореца „Саад Абад”;
· Изложба на каламзани в галерия „Афаринеш-е нур”;
· Международен ден на занаятите.

Сорая Рудегериан Бабали
През 1991 г. започва да се занимава любителски с гравиране на метали по метода скрач борд. При създаването на своите произведения използва различни похвати в изкуството. Тя „помирява” боите с медта чрез рисуване върху този метал, като по този начин създава изящни картини. Участвала е в повече от 22 национални и международни изложби. Носител на 16 почетни плакета от различни форуми. Нейните произведения биват сочени за стандарт в сферата на рисуването върху метал. Голяма част от творбите й са записани в Националната библиотека на Иран.

Марджан Хашеми Хакики
Завършва бакалавърска степен по „Графика” в университета „Ал-зехра” през 1997 г. Възпитаник е на Сдружението на калиграфите ( специалист е в сферите на логотипията и типографията). Почетен член на Иранския център за развитие на приложните изкуства и на отдела по изкуствата в към кметство Шамиранат. Преподава в Центъра за интелектуално развите на деца и юноши, както и във Факултета по изкуства и архитектура на Ислямския свободен университет.
Участия в изложби:
· Изложба в центъра „Барбикан”, Лондон;
· Изложба в двореца на културата „Найаваран”;
· Изложба на стъкло и акварел в Москва.
 
Фариде Татхири Могадам
Фариде Татхири Могадам е родена през 1955 г. в гр. Техеран. През 1978 г. завършва приложни изкуства във факултета по Изящни изкуства на Техеранския университет. Г-жа Могадам е изтъкнат специалист по иранска миниатюра. От 1987г. до сега е организирала 15 самостоятелни и е участвала в повече 30 съвместни изложби в Иран и по света. Лауреат е на награда за особен принос към изкуството от Първото биенале за художници на Музея за съвременно изкуство в Техеран. Носителка е и на награда за принос към грънчарството от второто издание на фестивала за художнички, провеждан в двореца Найаваран.  Носителка на почетен плакет и награда от Шестото биенале за грънчарство на Музея за съвременно изкуство. Правила е изследвания в сферите на рисуването върху глина, реставрацията на обекти на културното наследство от списъка на ЮНЕСКО, иранското изобразително изкуство.   

 ---
Публикувал: Л. Гергова

Няма коментари: