14 април 2011 г.

Работилница и базар за писани великденски яйца в Националния етнографски музей


От 15 до 22 април 2011 г. в зала 7 на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (София, пл. „Княз Александър І”, Княжеския дворец) всеки ден ще се провеждат работилници за писани великденски яйца и демонстрации на стари традиционни восъчни техники за изписване. Под ръководството на Светла Ракшиева и Иглика Мишкова – куратори от Етнографския музей всички желаещи ще могат да се обучават да украсяват и изписват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция и орнаментика от Самоковско, Ихтиманско и Велинградско.
В демонстрациите ще вземат участие и майсторки от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, както и майсторки на писани яйца от Ихтиман и Велинград. Участниците в работилниците могат да се запознаят със съхранените техники и технологии на изписване и боядисване и с особеностите на местните стилове в България, съхранени в Ихтиманско и Велинградско.
Ателиетата за писани яйца ще работят всеки ден от 11 до 17 часа. Продължителността на заниманията е между 2 и 3 чáса. Каним всички желаещи да участват да донесат 2 – 3 сварени яйца, които да изпишат и отнесат със себе си. Останалите материали и инструменти и моделите ще бъдат осигурени от организаторите. На разположение като материал за работа и демонстрация ще има кухи яйца.
Участниците ще могат да си закупят майсторски писани яйца, както и комплект писалка и восък, с които да изпишат вкъщи великденските си яйца.
Заповядайте, за да се забавляваме и творим чудеса заедно за най-светлия християнски празник!

Допълнителна информация
Доц. д-р Светла Ракшиева е международно признат специалист в областта на писаните великденски яйца, организатор и участник в множество ателиета за писане на яйца в България и в чужбина, автор на книгата „Писано яйце за Великден” (2007).



Национален етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН)

Адрес:                   София, пл. „Княз Александър І” № 1 (Княжески дворец)
Такса за участие:  възрастни, ученици, студенти – 3 лв.
Работно време:     11:00-17:00 ч. (Музеят работи от 10 до 18 ч.)

---
Автор: С. Ракшиева
Публикувал: Л. Гергова

4 коментара:

Анонимен каза...

Мога ли да си закупя комплекта писалка+восък без да учасвам ?

IEFSEM - BAS каза...

Здравейте,
Можете да закупите писалка+восък, както и готови яйца. Заповядайте!

Анонимен каза...

Традиционните работилници за изписване и боядисване на Великденски яйца ще бъдат отворени от 7 април (Лазаровден) до 12 април (Велики четвъртък). Бихте ли ми казали от коя дата ще е, тъй като на вашия сайит пише от 15 април?

IEFSEM - BAS каза...

Тази обява е за 2011 г. Тази година ателиетата ще са между 7 и 12 април - всеки ден ще са от 10 до 17 ч., а на Велики четвъртък (12 април) - до 14 ч. Благодарим ви за интереса!