23 май 2011 г.

МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО


На 28 май 2011 г. (събота) от 10:00 ч. в Галерия "Академия" на Националната художествена академия (София, ул. Шипка № 1) ще се проведе международната научна конференция "Културно наследство: България – Италия". Събитието е подкрепено от Италианския културен институт в София и се организира от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Българския национален комитет на ICOM, Софийския унивесритет "Св. Климент Охридски" и Университета "La Sapienza" – Рим.
Конференцията е посветена на недвижимото и нематериалното културно наследство, музеологията, туризма и архивите. Темата е актуална в контекста на течащи обсъждания на български закон за нематериалното културно наследство и активното участие на страната ни в промотирането и опазването на шедьоврите на това наследство не само в България, но и в Югоизточна Европа.
Участие ще вземат изтъкнати италиански и български специалисти: проф. Мариано Паванело, проф. Анна Юсо, проф. Мариаклаудия Кристофано, д-р Стефано Малтезе, проф. д.изк. Мила Сантова (председател на БНК на ICOM), чл.-кор. Елка Бакалова (консултант на ЮНЕСКО), проф. арх. Тодор Кръстев (почетен председател на ИКОМОС-България), проф. Красимира Коева, доц. Валентина Ганева-Райчева и Нора Голешевска.


Програма на конференцията вж. тук.

---
Публикувал: Л. Гергова

Няма коментари: