4 юни 2011 г.

Възрожденският дух на Копривщица и Мелник. Авторските модели на Тодор Нанчев

На 8 юни 2011 г. (сряда) в 18:00 ч. в Зала 1 на Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) ще се открие изложбата „Възрожденският дух на Копривщица и Мелник. Авторските модели на Тодор Нанчев”, организирана под патронажа на Посолството на Кралство Норвегия и Министерство на културата на България.
Изложбата представя ръчно изработени модели на къщи, пресъздаващи духа на българската възрожденска архитектура. Те не са копия на съществуващи сгради, а напълно авторски произведения на изкуството, съобразени с традициите на Възраждането и съответната регионална школа.
Авторът Тодор Нанчев определя творбите си като синтез на архитектура, изящно изкуство, дизайн и история, представящи отделно направление в изкуството. Стремежът му е да накара публиката си да си припомни изконните ценности на българското Възраждане – човеколюбие, дарителство, просвещение.
Тодор Нанчев стана известен от кампанията „Направено от българин”, където е включен като един от сънародниците ни, пишещи новата световна и национална история. Печелил е множество конкурси за архитектура и енергийна ефективност у нас и в чужбина.
В изложбата със свой макет на норвежка църква ще се включи и негово превъзходителство посланикът на Италия господин Стефано Бенацо.
Изложбата ще остане в залите на НЕМ до 8 юли 2011 г.
Изказваме своята благодарност за любезното спомоществователство на ЛУКС ИМОТИ.

Поздравителен адрес от Министъра на културата г-н Вежди Рашидов до автора на изложбата г-н Тодор Нанчев:

---
Публикувал: Л. Гергова

Няма коментари: