25 октомври 2011 г.

Изложбата „Вечно жива старина. В чест на 150-годишнината от издаването на сборника „Български народни песни” на Братя Миладинови”

На 1 ноември, Деня на будителите, в 18:00 ч. в Етнографския музей при БАН ще се открие изложбата „Вечно жива старина. В чест на 150-годишнината от издаването на сборника „Български народни песни” на Братя Миладинови”. Автори на изложбата са проф. д.ф.н. Анатол Анчев и уредник Анита Комитска.
„Български народни песни” на Миладиновци е най драгоценната и крупна сбирка народни песни в нашата възрожденска книжнина. Сборникът съдържа 665 песни, събирани от източните и западните краища на България: от Панагюрище, София, Струмишко, Кукушко, Воденско, Костурско, Велешко, Дебърско, Прилепско, Охридско, Струшко и Битолско.  Сборникът представя и традиционни детски игри, описания на носии и обичаи, предания, вярвания, пословици, гатанки и др.
Сборникът на Братя Миладинови до днес е повод за дискусии между българската и македонската наука. В Македония се твърди, че само 70 от песните са български, но всички са издадени под този надслов заради политическото настояване на спонсора на изданието – епископ Йосиф Щросмайер от Загреб (дн. Хърватия).
Изложбата „Вечно жива старина” е част от Дни на Миладиновци 2011 и представя светът, който читателят на сборника може да открие в песните, събрани и публикувани от Димитър и Константин Миладинови. „Български народни песни” е дело, съизмеримо с Паисиевата История, защото той доказва съществуването на българи в Османската империя, наследници на онази велика държава, която отец Паисий открива за нашите предтечи.
---

Дни на Миладиновци 2011 се организират от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, 30 СОУ „Братя Миладинови”, Читалище „Братя Миладинови” – София и Сдружение за културни инициативи, под патронажа на Министерство на културата и Министерство на образованието, младежта и науката на Република България, с генералното спонсорство на Корпоративна търговска банка.

---
Публикувал: Л. Гергова

Няма коментари: