23 декември 2011 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

на ръководството на Българската академия на науките

Категорично отхвърляме обвиненията, изнесени в стенограмата на сайта на Министерския съвет, от проведеното заседание на правителството на 21.12.2011 г. От нея става ясно, че правителството има проблем с изграждането на магистралите “Струма” и “Хемус” и виновни за това са археологическите музеи в Шумен, Кюстендил и Перник, които, според министъра на регионалното развитие и благоустройството “саботират строителството ” и са към Българската академия на науките.

Относно това твърдение, заявяваме, че:
Споменатите археологически музеи в Шумен, Кюстендил и Перник са регионални исторически музеи и са към съответните общини, а не към БАН. Нещо повече, тези музеи са подчинени методически на Министерството на културата. Забавянето на строителството на магистралите “Хемус” и “Струма” е не по вина на археолозите, а заради непрекъснатото променяне на трасето на магистралите, късното осведомяване на археолозите от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" и драстичното закъсняване на процедурите по отчуждаване на частни имоти, по трасето на магистралите.

От стенограмата става ясно още, че според министъра на културата археолозите пречат и на строителството на Ларгото, в центъра на София, защото “не са готови с проектите”. Министърът поставя и въпроса за преминаването на Археологическия и Етнографския музеи от Българската академия на науките към неговото министерство.

По този повод, ръководството на БАН е силно смутено от заявеното предложение, защото именно Министерството на културата покани Националния археологически институт с музей към БАН /НАИМ – БАН/ в археологическото проучване на Ларгото. Целта беше да могат да бъдат спазени строителните срокове по изграждане на Метрото. Екипът на НАИМ-БАН се справи в срок и качествено, по договор, сключен с фирма “Метрополитен”.

Посоченият в стенограмата “Етнографски музей” към БАН няма абсолютно нищо общо с гореспоменатите казуси и включването му в темата звучи необяснимо, освен, ако не подсказва други намерения.

Ръководството на БАН е силно притеснено от тона на обсъждането по време на правителственото заседание, където археолозите се представят като хора, които “изнудват държавата и спират магистралите” и “извиват ръце” на правителството.

Тази теза, според нас, е абсолютно несъстоятелна, защото, до този момент, археолозите на Българската академия на науките само са помагали и са съдействали на държавата, в нейните инфраструктурни проекти, като са работили по взаимно договорени срокове.

На специална пресконференция на 27.12.2011 г.(вторник), от 12:00 часа, в БТА, БАН ще представи още подробности и документи, по отправените обвинения.

23.12.2011 г.

---
Публикувал: Л. Гергова

Няма коментари: