8 февруари 2012 г.

Изложба за тайните на ВИНОТО

На 13 февруари от 17:00 ч. в Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще се открие Изложбата за тайните на „Виното”.

Изложбата е посветена на традициите на лозарството, винопроизводството и културата на виното по българските земи от древността до наши дни. Показани са древни и традиционни съдове за обработка на грозде, за съхранение и пиене на вино, разказани са всекидневни и ритуални практики с вино, както и интересни сведения за историята на българското винопроизводство. Чрез автентични вещи, стари снимки, много документи и непоказвани филми се разкриват тайните на виното.

Изложбата се реализира под патронажа на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова. И с партньори: Национална лозаро-винарска камара,  Национален земеделски музей, ОП „Стара София” със Софийски исторически музей, Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки, Национална филмотека, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Държавна агенция „Архиви”,  Исторически  музей Асеновград, Археологически музей Септември. С подкрепата на: Домен Бояр АД и Винзавод АД – Асеновград.

Изложбата ще остане в залите на музея до 15 април. Дотогава всеки уикенд в музея ще се организират дегустации на вино за възрастни и ателиета (за мартеници, кукерски маски и др.) за малките.

Куратори: доц. д-р Светла Ракшиева и уредник Иглика Мишкова

Няма коментари: