1 април 2013 г.

Изложба "С ПРЕКЛОНЕНИЕ КЪМ СВЕТА ПЕТКА"



На 4 април 2013 г. (четвъртък) от 17:00 ч. в залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита гостуващата изложба „С ПРЕКЛОНЕНИЕ КЪМ СВЕТА ПЕТКА” на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр. Троян.
Изложбата е посветена на една от най-обичаните и почитани християнски светици – Петка Търновска, покровителка на град Троян. Тя проследява образа на светицата в църковното изкуство и в народните вярвания. Образът, който познаваме от иконописта, е представен от изображения на Св. Петка от периода XІX и XX в. Най-старото сред тях е икона от 1839 г., дело на Атанас Минчов от с. Батошево, Севлиевско. Чрез старопечатни книги, в които е поместена служба за празника на светицата – Петковден, е отделено внимание и на църковното богослужение.
Как Св. Петка присъства в дома на българина е вторият аспект в изложбата. Този разказ включва инфрмация за обредните хлябове, които носят нейното име, връзката й с предхристиянските вярвания, образът ù на покровителка на дома, семейството, децата.
Място е отделено и на изследванията, посветени на култа към светицата на Балканите, както и на по-интересни места, свързани с нейния образ и име.

Няма коментари: