3 април 2014 г.

Изложба „Великденска плетеница“




Изложба „Великденска плетеница“
(4 април – 11 май)




Великден е голям християнски празник, честван навсякъде из страната. Народът го назова „светъл ден”, защото вярва в чудото на възкресението. Тези мирогледни представи изграждат Великден като важна, изпълнена с правила и норми, традиция. Сред основните обредни действия са приготовленията на хлябове. А както се знае в обредния живот на българина хлябът е задължителен компонент, защото е дар, молба, жертва, магия.
Обредните хлябове за Великден се замесват от чисто пшенично брашно, «мълчана/ ненапита» вода и подновен на този ден квас. Приготвят се в събота и винаги от стопанката или младата невеста. Великденски хляб се прави за трапезата, за малките деца, за всеки член от семейството, за кума, за родителите.
Изложбата „Великденска плетеница” представя българския традиционен хляб за Великден в неговото регионално разнообразие, функционално предназначение, форма и пластична украса, традиционни условия и норми на приготвяне. Както месачката изкусно е омесела тестото, така умело е вплела в пластиката на хляба християнски идеи и народни представи, невестински притеснения и детска радост, желание за берекет, приплод и здраве, добруване в рода и уважение към кумове и родители.
В духа на етнографските традиции изложбата се стреми да разкаже за българския великденски свят и да покаже неговата душевност и художествено майсторство, съхранено през вековете за поколенията.
Официално откриване на изложбата ще се проведе на 4 април, 18 ч.  в залите на ИЕФЕМ–БАН (        пл. "Княз Александър І" 1).
При откриването на изложбата "Великденска плетеница" танцовият ансамбъл "Бъдниче" при Националния Дворец на Децата ще представи два танца от пролетните момински игри. Ръководители на ансамбъла: Марина Рашкова и Марек Дяков.
Изложбата е част от събитията, посветени на 145-годишнината на БАН.
Винарска изба „Ямантиеви“, Ивайловград, любезно предоставя виното за коктейл. 








Няма коментари: