18 ноември 2014 г.

Изложба базар на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти

На 20 ноември 2014 г. (четвъртък) в 16:00 часа в Националния етнографски музей (София, ул. „Московска“ 6А) се открива ИЗЛОЖБА БАЗАР на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. Ще бъдат представени авторски произведения на Лидия Раева – художествени тъкани, Мария Панева – традиционна бродерия, и Михаил Кочев – накити и ножове от дамаска стомана. Всеки ден в рамките на изложбата посетителите ще могат да наблюдават демонстрации по тъкане на вертикален стан. Изложбата ще продължи до 30 януари 2015 г.


сн. Ангел Ангелов


Повече за авторите в изложбата:

Лидия Раева, по професия лекар, е потомствен занаятчия и от 25 години изработва художествени тъкани – гоблени, черги и килими. Започнала е да тъче на вертикален стан най-напред като хоби, а после и професионално. Член е на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти от 1983 г. и на Софийската занаятчийска камара – от 2004 г. В произведенията си използва както фолклорни мотиви от народното творчество, така и модерни елементи, което ги прави приложими и в съвременна обстановка. Произведенията ѝ са авторски – по собствени проекти и по проекти на сина ѝ Георги Георгиев, който също е приложник. Участвала е в изложби и демонстрации в България, Русия, Мексико, Куба, Полша, Германия и др. Повече информация: http://hudojestvenitakani.dir.bg/.

Мария Панева работи в областта на образованието и културата от 1975 г. През 1988 г. става зам.-председател на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, а през 1990 г. и в периода от 1997 до 2001 г. – неин председател. Участвала е със свои произведения в множество национални и международни изложби (Индия, САЩ, Япония, Англия, Франция, Турция, Румъния, Китай и др.). През 2013 г. е наградена с бронзов медал на Международното изложение на народни занаяти и културни продукти в Гуейджоу, Китай.

Михаил Кочев изработва сребърни и мелхиорови накити, както и ножове от неръждаема стомана, въглеродна и дамаска стомана. Повече информация за уменията и произведенията му: http://mk-jewel.com/index-bg.html.


сн. Ангел Ангелов

Няма коментари: