21 януари 2015 г.

Представяне на книгата "Имиграцията в Бразилия - бесарабски българи и гагаузи"








На 20 януари в рамките на проекта Научно-изследователска работилница „Мобилност. Миграции. Култура” (ИЕФЕМ–БАН) се състоя премиерата на книгата „Имиграцията в Бразилия – бесарабски българи и гагаузи” (София, 2014). Събитието бе продължение на добрите взаимоотношения и съвместни инициативи на ИЕФЕМ и ДАБЧ. 

Представянето на книгата предизвика голям обществен, научен и медиен интерес.  Доказателство за това бе препълнената зала. Сред официалните гости присъстваше Н.Пр.Рикардо Герра де Араужо, временно управляващ посолството на Бразилия в България, заедно с други официални лица от мисията.
Приветствие към аудиторията отправиха директорът на ИЕФЕМ-БАН - доц. д-р Петко Христов, и и.д.председателя на ДАБЧ - Димитър Владимиров.

Книгата бе представена от проф. д.и.н. Николай Червенков, председател на Научното дружество на българистите в Молдова. Проф. Червенков направи подробен анализ на съдържанието на текста, като не забрави да отбележи и големия принос на Жорже Косико – автор на книгата, потомък на българи от Бесарабия. Николай Червенков се обърна с предложение към събралата се представителна публика: От името на днешната среща тук да се изпрати официален поздравителен адрес до Жорже Косиков в знак на благодарност и уважение към неговото дело. Предложението бе прието единодушно. 

Изказвания направиха Мая Даскалова, преводач на книгата от португалски език, д-р Йордан Колев от ДАБЧ, гл. ас. д-р Елена Водинчар от ИЕФЕМ, г-жа Райна Манджукова - експредседател на ДАБЧ, автор и водещ на предаването „Облаче ле бяло” по телевизия „Скат“. Във всяко изказване имаше и емоционални моменти, и важни разсъждения, и мъдри заключения. Все пак представената книга е животоописание на 53 български и гагаузки фамилии от региона на Сао Паоло, Бразилия. Благодарение на усърдието на автора Жорже Косиков българската публика ще научи за още една страница от съдбата на нашите сънародници в Бесарабия - за това какво е да си потомък на емигранти и колко е важно да знаеш родовия си корен и произход.

Снимков материал от събитието може да намерите тук.

Няма коментари: