12 февруари 2015 г.

Изложба базар на традиционни мартеници








В духа на традицията за осми пореден път се провежда изложба базар на ръчно изработени мартеници. От 08.02. до 08.03. Националният етнографски музей кани своите посетители, които ще имат възможността сами да изработят мартеници, както и да си закупят. С помощта на опитните майстори в работилницата всеки един ще се докосне до занаята. Изложбата базар може да бъде видяна на адрес: гр. София, ул. „Московска“ 6 А, Партер. 

Организатори на събитието са ИЕФЕМ и Националното сдружение „Задруга на майсторите на народни художествени занаяти“. В изложбата с авторски мартеници участват членове на НСЗМНХЗ (Калина Георгиева, Антоанета Толтукова, Елизабета Иванова) и етнографи (Николина Нейкова, Величка Георгиева, Параскева Стоянова, Светлозара Станева). 

Всички мартеници са изработени ръчно, като за тяхната автентичност са ползвани проучвания на български етнографи върху традиционните мартеници. Освен използването на белия и червения цвят, посетителите на музея ще видят и съчетаването на различни цветове като жълто, синьо, зелено. Тази многоцветна гама, заедно със съчетаването на допълнителни материали като мъниста, дървени топчета, чушки, чесън, монети, придава разнообразие в изработването на българската традиционна мартеница. Основната материя, от която се изработват, е вълна и вълнена прежда.

Куратор на изложбата базар е Веска Борисова. 
Екип: Ани Комитска, Радостина Иванова, Филип Петров.

Няма коментари: