4 март 2015 г.

Изследователска работилница „Мобилност. Миграции. Култура“ представя: „Мияците“ в Западна Македония: културни традиции и мобилности




Поредната сбирка на семинара, провеждан в рамките на Изследователска работилница „Мобилност. Миграции. Култура“ ще се проведе на 10. 03. 2015 г. (вторник) от 16.30 часа в зала № 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, гр. София, ул. Московска 6А.

Доц. д-р Веселка Тончева ще направи презентация на тема: 

„Мияците в Западна Македония: културни традиции и мобилности“

Семинарът ще представи етнографската група „мияци“ в Западна Македония и по-детайлно емблематичното „миячко“ село Галичник. Кои са мияците, какъв е произходът и говорът им, кои са гурбетчийските им дестинации и занимания, как трудовата мобилност влияе върху режима на функциониране на традицията? Това са някои от въпросите, които ще бъдат засегнати, както ще бъде представен и фестивалът „Галичка сватба“. Той съществува от 1963 г. и наследява традиционната сватба, провеждана веднъж годишно – на Петровден, именно поради календара на гурбетчиите.

Заявката на фестивала е, че чрез реконструкция на сватба (с избрани действителни младоженци, с „автентичен“ инвентар, но с обредни лица в „роля“ и с избрани моменти от ритуала, разположени в два дни) се съхранява местната традиция. Едновременно с това обаче фестивалният вариант на обреда е „изкуствен“ (по думите на Йованка Юрукоска, р. 1930 г. в Галичник), комерсиализиран е и се вписва в намеренията за развиване на културен и селски туризъм в региона.


Заповядайте!

Няма коментари: