27 август 2015 г.

Духът на Украйна в изложбата „Бродираните кърпи на Поднепровието“


На 25 август 2015 г. в Националния етнографски музей, Н. Пр. посланика на Украйна г-н Микола Балтажи, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и директорът на ИЕФЕМ-БАН доц. д-р Петко Христов откриха изложбата „Бродираните кърпи на Поднепровието“. Организатори на събитието са Посолството на Украйна и Домът на изкуствата в Днепропетровск, а повод за откриването ѝ в Националния етнографски музей е Националният празник на Украйна.

Н. Пр. посланик Балтажи подчерта, че сходствата и разнообразието в културните наследства на Украйна и България поддържат близостта на двата народа и ги обединяват в общия им път към утвърждаване на европейските ценности. Акад. Стефан Воденичаров приветства поредната възможност за общуване с украинското изкуство и засилване на културния и научен обмен. Директорът на ИЕФЕМ-БАН доц.  Петко Христов разказа за дългогодишните приятелски връзки между двата народа и участието на редица украински учени и интелектуалци в академичното развитие и културния живот на модерна България. Той изрази задоволството и гордостта на колегите от Националния етнографски музей да бъдат домакин на изложбата, посветена на 24-годишнината от независимостта на Украйна.

Автори на изложбата са украинките Олга Родкина, Валентина Передерий и Людмила Дворниченко. Те представиха 53 традиционни украински бродирани кърпи на 24 бродировачки. Това е малка част от огромното културно наследство на украинската бродирана кърпа, която съпътства украинците във всички важни моменти от техния живот. Създаването на украинските рушники, започва винаги в четвъртък, прави се само на ръка, което отнема от 2 до 6 месеца. Използват се различни техники и кърпите имат различно предназначение – при раждането на деца, за големите християнски празници, за сватбения ритуал, при пост, при сбогуването с покойниците. Цветовете и шевиците носят характерните черти на региона, където е ушита кърпата.

Особено интересна е традицията на сватбените рушники, които са най-малко седем за сватбения ден, изработени с размери в съотношение 7:1. В тях задължително присъства дървото на живота, символът на кладенеца, който го захранва и двойки птици, които символизират любов и щастие. Младата жена сама шие своята сватбена кърпа, която има женска, мъжка и божествена част. Първите две са в двата края и представляват еднаква бродирана картина с миниатюрна разлика, която само невестата прави и помни. Когато двойката се венчава мъжът трябва да познае коя страна е мъжката и да стъпи върху нея. Ако не познае, то съпругата му ще се разпорежда в семейството. Бялото пространство в средата на кърпата символизира божественото начало, което обединява мъжката и женската сила.

Изложбата „Бродираните кърпи на Поднепровието“ е мост към живия дух и културна традиция на Украйна и може да бъде посетена в залите на Националния етнографки музей до 5 септември.
27.08.2015

Няма коментари: