20 октомври 2015 г.

Откриване на изложбата "Магия от Тракия" на РИМ Ямбол

От 16 октомври 2015 до 30 март 2016 г. Регионалният исторически музей на Ямбол гостува на ИЕФЕМ – БАН София с изложбата „Магия от Тракия” – вълшебно ушити женски носии и мистично обаятелни кукерски маски и костюми. Официалното откриване на 16 октомври започна с шумен и пъстър ритуален танц на кукерите от Ямбол и местна ямболска народна песен, изпълнена от колегата от ИЕФЕМ  д-р Галин Георгиев.


 
Изложбата представя традиционни женски костюми, тъкани и шевици от Ямболско /първите десетилетия на ХХ век/. Сукманената носия, характерна за региона, впечатлява с цветове, шевици и орнаменти, разкриващи вродено чувство за хармония. Всяка част е обобщено познание за света, както и визуален знак за възрастови и семейни различия.

 

Украсата е съсредоточена по полите, пазвата и ръкавите на сукмана и ризата, като най-ярката декоративна част е престилката. Различният начин на украса води до обособяване на няколко типа сукмани: белкосници; копринници; елховски и везани сукмани. Всички те са представени в изложбата, включени в различни композиции – сватба, лазарки, всекидневие и др. Цветната феерия се допълва и от няколко костюма на преселници от Одринска и Беломорска Тракия, както и от шевици, украсяващи елементи на женския костюм и разноцветни тъкани, внасящи уют в традиционния ямболски дом.



Магичното излъчване на изложбата се засилва и от представяне на кукерските игри от Ямболско, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя със старинни образци на кукерски костюми и маски. Представени са и основните персонажи в кукерската дружина, както и елементи от обредни действия. В изложбата са включени оригинални кукерски костюми, маски и атрибути, характерни и използвани от кукерските групи в миналото.

Няма коментари: