26 април 2016 г.

Децата се запознаха с Лазаруването в Националния етнографски музей

На 23 април /събота/ от 11:00 часа в Националния етнографски музей беше представен и отпразнуван обичаят Лазаруване. Събитието се организира от Детска лидерска академия към Академия президент, със съдействието на ИЕФЕМ – БАН. Поканени бяха майки и дъщери, баби и внучки, татковци и братчета също бяха добре дошли. Входът бе свободен, а посетителите можеха да се видят на видео стена  лазарския обичай от различни краища на България. .

Лазаруване

Малките момичета се запознаха с историята за живота и възкресението на Св. Лазар, съпроводена от народни песни и стихотворения за Лазаровден. После лазарките изплетоха венчета от цветя и върбови клонки, украсиха своите лазарски кошнички. С направените украси, репетираха влизането в домовете на стопаните с песни. Накрая те бяха наградени с яйца, сухи плодове, орехи, царевица и изиграха несключено лазарско хоро.

Лазаров ден е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар. По традиция той се организира и чества само от жени и момичета. Празникът започва още рано сутринта. Младите момичета се обличали в празнични премени и разделени на групи по 5-6 лазарки. Те  обикалят селото, пеят и танцуват. Благославят домовете, в които влизат за здраве, плодородие и щастлив живот. В ръцете си лазарките носят малки кошнички, окичени със зеленина и цветя. Всички очакват лазарките с нетърпение.

Лазарките пеят за всеки член на семейството, за млади и стари. На девойките – за хубост, на момците – за храброст и ловкост. Благославят всички с добри пожелания. Навсякъде лазарките благославят труда на работливите стопани. Пеят за нивите, за къщата, за стоката. Смятало се , че къща,  посетена от лазарките е благословена. Благословена с това, което те пожелават с песните си.

Детска лидерска академия стартира през 2015 г. като съвместен проект на Академия Президент и Президентски клуб – България със съдействието на директорите на 120 ОУ “Георги Сава Раковски”, 104 СОУ “Захари Стоянов” и 192 ОУ “Христо Ботев” с подкрепата на Регионален инспекторат по образованието – София град. Програмата е предназначена за ученици от 4-и до 12-и клас и цели да помогне на младите участници да осъществят в най-пълна степен лидерския си потенциал чрез усвояване на знания и умения, необходими за успешна реализация във всяка сфера на активност.

Няма коментари: