11 януари 2017 г.

Изложбата „Срещи в Странджа“ може да се види до 3 януари 2017

До 3 януари 2017 г. в Националния етнографски музей можете да видите изложбата

Срещи в Странджа

plakat-strandja

Изложбата „Срещи в Странджа“, показва резултати от работата в областта на опазване на нематериалното културно наследство от два проекта, изпълнявани от неправителствени организации с помощта на доброволци и подкрепени от Националния фонд Култура. Изложбата беше открита на 2 декември в Националния етнографски музей.
Изложбата представя резултатите от теренното проучване и документиране на нематериално културно наследство, проведени през август 2016 г. в няколко странджански села, част от проекта „Добър ден, Майсторе! Как я построи?“. Както самото заглавие подсказва, фокус на изследването и изложбата са майсторите, които владеят традиционни техники за градеж и обработка на дърво, камък, глина. Проектът е разработка на Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ – организация на специалисти в областта на опазването на културното и природно наследство.
Сдружение “Мещра – Традиционни знания и занаяти” е организация на специалисти в областта на опазването на културното и природно наследство. Тяхната основна цел е създаване и развиване на алтернативни форми на обучение и предаване на традиционни знания и занаяти.
Висша тяхна цел е развитие на изключително важни основни знания у младите специалисти относно традиционните строителни техники и материали и подпомагане на действащо гражданско общество в сферата на опазването на наследството. За да получат най-добър резултат разчитат на всички досега натрупани документи и проучвания. Осъществяват връзка между местна, централна власт, учебни заведения, проучватели, историци и др. Вярват, че всичко, което вършат е част от по-голяма система, която се опитват да задвижат с техните дейности. Проучват архиви и ги допълват с актуална информация, създават актуална база данни за културното наследство.
Заповядайте да видите удивителния талант и произведения на старите странджански майстори!

Няма коментари: