25 юни 2011 г.

Странджа пее 2011



На 18-19 юни 2011 г. в с. Граматиково под патронажа на Съвета на Европа се проведе Националният фолклорен събор-надпяване „Странджа пее”, организиран от Община Малко Търново и Министерство на културата на България в сътрудничество с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Българската национална телевизия, Българското национално радио и Национална телевизия СКАТ.

Съборът беше открит от зам.-кмета на общ. Малко Търново - г-жа Катя Куюмджиева, и с концерт на ансамбъл "Странджа".

Две тричленни журита от ИЕФЕМ-БАН с председатели проф. д.изк. Лозанка Пейчева и доц. д-р Веселка Тончева оценяваха участниците в три възрастови групи според няколко предварително обявени критерии: спазване на локалните специфики, старинност и майсторство на изпълнението.

Сред отличените изпълнителски групи, певци и свирачи бяха ДФГ „Нестинарче”, Смесената фолклорна група и Георги Илиев от Царево, ФФ „Тракийче”, Наталия Владимирова, Стиляна Тюлева и Мария Тодорова от Бургас, Велислав Стоянов от с. Русокастро, Стоян Георгиев – гайдар от Малко Търново, Стойчо Иванов – гъдулар от Средец, групите от с. Венец, Карнобатско, с. Кукорево, общ. Тунджа, с. Пет могили, Шуменско, представили обреди на сцена, както и певческите групи от с. Черница, Сунгурларско, и с. Дъбовик, Генерал Тошевско, за представяне на автентичен фолклор. Бяха връчени и две специални награди на кмета на общ. Малко Търново – на Зорница Георгиева от М. Търново и на Костадин Михайлов от с. Бродилово, Царевско. (Пълен списък с наградените виж тук.)

В рамките на събора се състоя и концерт на лауреатите от минали издания на "Странджа пее", сред които Янка Рупкина, Калинка Згурова, Златка Ставрева, Пейчо Пейчев, Тома Янчев, сестри Ирена и Росица Станкови, Лазар Налбантов и др. След концерта публиката наблюдава нестинарски игри.

Сътрудници от ИЕФЕМ-БАН направиха пълно фото и видео заснемане на конкурсната програма и на концерта на лауреатите от минали издания на „Странджа пее”, състоял се вечерта на 18 юни. Кметът на общ. Малко Търново – г-н Иван Иванов – връчи на директора на ИЕФЕМ-БАН проф. д.изк. Лозанка Пейчева плакет в знак на благодарност за успешното сътрудничество.


---
Публикувал: Л. Гергова

Няма коментари: