1 септември 2011 г.

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС-НАДПЯВАНЕ



Протоколът с лауреатите на конкурса може да видите тук - pdf.


ПОКАНА
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС-НАДПЯВАНЕ, ПОСВЕТЕН НА 150-ГОДИШНИНАТА ОТ СБОРНИКА „БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ“ НА БРАТЯ МИЛАДИНОВИ


ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР



През настоящата година се навършват 150 години от издаването на сборника „Български народни песни” на Братя Миладинови, поставил началото на събирачеството в българската фолклористика и задал насоки за поколения възрожденци. През изтеклата година чествахме 200 и 180 години от раждането, а през следващата година се отбелязват 150 години от смъртта на Димитър и Константин Миладинови.
По този повод и в чест на делото на Миладиновци Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съвместно с 30 СОУ „Братя Миладинови” и Читалище „Братя Миладинови”, гр. София, под егидата на Министерство на културата и Министерство на образованието, младежта и науката на Република България, с медийната подкрепа на БНТ и БНР, организира Дни на Миладиновци, които ще се проведат на 1–5 ноември 2011 г. Амбицията ни е да подготвим многообразна и интересна програма за всички поколения и публики, която да включва Изложба за делото на Миладиновци (откриване на 1 ноември), Национален конкурс-надпяване, посветен на 150-годишнината от издаването на сборника „Български народни песни” на Братя Миладинови (2-3 ноември), Кръгла маса „Делото на братя Миладинови и българската култура” (4 ноември), Ден на отворени врати на Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) (5 ноември), Национален ученически конкурс за рисунка на тема „Светът на българина в песните на Братя Миладинови” и Национален ученически конкурс за есе на тема „За да се знае кои сме и за да ни има (Делото на Братя Миладинови от погледа на съвременника)” (1 ноември – 10 декември; обявяване на лауреатите 20 декември 2011 г.).
Конкурсът-надпяване е насочен към всички ученици и студенти, които изучават фолклорно (народно) пеене в специализирани училища, паралелки, школи.
С тази проява организаторите искат да популяризират делото на Братя Миладинови, да покажат жизнеността на записаните преди век и половина песни, да откроят талантливи изпълнители, да създадат мрежа от ценители на българския фолклор и  да положат начало на традицията Дните на Миладиновци да се провеждат ежегодно.
Конкурсът-надпяване ще бъде широко отразен в медиите.
Регламентът на конкурса и заявка за участие можете да свалите от тук. В този файл ще намерите и данните за контакт с организаторите.

Очакваме Вашите заявки.

Няма коментари: