2 септември 2011 г.

Национален ученически конкурс за есе и рисунка

ПОКАНА
ДО ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ В БЪЛГАРИЯ 





генерален спонсор





Резултати от Националните конкурси за есе и рисунка:

  • Национален ученически конкурс за есе „За да се знае кои сме и за да ни има (Делото на Братя Миладинови от погледа на съвременника)” - вж. тук (pdf)
  • Национален ученически конкурс за рисунка „Светът на българина в песните на Братя Миладинови” - вж. тук (pdf)



-----------------------------------------------------------
ПОКАНА

Скъпи ученици, 

През настоящата година се навършват 150 години от издаването на сборника „Български народни песни” на Братя Миладинови, поставил началото на събирачеството в българската фолклористика и задал насоки за поколения възрожденци. През изтеклата година чествахме 200 и 180 години от раждането, а през следващата година се отбелязват 150 години от смъртта на Димитър и Константин Миладинови.

По този повод и в чест на делото на Миладиновци Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съвместно с 30 СОУ „Братя Миладинови” и Читалище „Братя Миладинови”, гр. София, под егидата на Министерство на културата и Министерство на образованието, младежта и науката на Република България, с медийната подкрепа на БНТ и БНР, организира Дни на Миладиновци, които ще се проведат на 1–5 ноември 2011 г. Амбицията ни е да подготвим многообразна и интересна програма за всички поколения и публики, която да включва Изложба за делото на Миладиновци (откриване на 1 ноември), Национален конкурс-надпяване, посветен на 150-годишнината от издаването на „Български народни песни” (2-3 ноември), Кръгла маса „Делото на братя Миладинови и българската култура” (4 ноември), Ден на отворени врати на Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) (5 ноември), Национален конкурс за рисунка на тема „Светът на българина в песните на Братя Миладинови” и Национален конкурс за есе на тема „За да се знае кои сме и за да ни има (Делото на Братя Миладинови от погледа на съвременника)” (1 ноември – 10 декември; обявяване на лауреатите 20 декември 2011 г.).

Конкурсите за есе и рисунка са насочени към всички ученици в цялата страна. 
С тази проява организаторите искат да популяризират делото на Братя Миладинови, да покажат значимостта му за съвременната култура, да откроят талантливи млади творци, да създадат мрежа от ценители на българския фолклор и да положат начало на традицията Дните на Миладиновци да се провеждат ежегодно.

Национален конкурс за есе „За да се знае кои сме и за да ни има (Делото на Братя Миладинови от погледа на съвременника)”: 
Участниците в конкурса ще се оценяват в 2 възрастови групи:
- до VІІІ клас;
- до ХІІІ клас.
Класираните на първите 3 места в двете възрастови групи есета ще бъдат публикувани в специално издание, което ще бъде разпространено в цялата страна и официално представено в София.
Дължината на есето трябва да е до 3 печатни страници (5400 знака с интервалите).
Заедно с есето кандидатите трябва да изпратят трите си имена, година на раждане, име на училище, адрес за обратна връзка, e-mail, телефон. 

Национален конкурс за рисунка на тема „Светът на българина в песните на Братя Миладинови”:
Участниците в конкурса ще се оценяват в 2 възрастови групи:
- до VІІІ клас;
- до ХІІІ клас.
Класираните на първите 3 места в двете възрастови групи рисунки ще бъдат публикувани в специално издание, което ще бъде разпространено в цялата страна и официално представено в София. Най-добрите рисунки ще бъдат включени в обща изложба в Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН).
Всички изпратени рисунки ще бъдат съхранени в Националния център за нематериално културно наследство при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.
Рисунките могат да бъдат изпълнени в избрана от участника техника.
Заедно с рисунката кандидатите трябва да изпратят трите си имена, година на раждане, име на училище, адрес за обратна връзка, e-mail, телефон.


Есетата и рисунките можете да изпращате на следните адреси:
miladinovci2011@abv.bg и pr.iefem@gmail.com (за есетата)
или
ИЕФЕМ-БАН, София 1000, ул. „Московска” № 6А
За Миладиновци 2011

Очакваме вашите творби до 10 декември 2011 г. Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени на официална церемония на 20 декември 2011 г.

Няма коментари: