16 ноември 2011 г.

Bulgaria-Slovenia. Research. Представяне на специално издание на списание „Български фолклор” в Любляна

На 9 ноември в Любляна, Словенска академия на науките, се проведе официално представяне на специалното издание на английски език на книжка на списание Български фолклор „Bulgaria-Slovenia. Rehearch”, което ознаменува приключването на работата по двустранния българо-словенски проект „Фолклористичните изследвания в България и Словения – исторически и съвременен план”.



Проектът, с ръководители проф. Мила Сантова от българска страна и д-р Юрий Фикфак от словенска, се изпълнява по договор с НФНИ. От българска страна в него участват доц. д-р Валентина Ганева-Райчева, доц. д-р Ваня Матеева и доц. д-р Владимир Пенчев, а от словенска – ст.н.с. д-р Ингрид Славец-Градишник, доц. д-р Нашко Крижнар и асистент Саша Поляк Истенич.

Представянето на изданието бе включено в събитията, свързани с честването на 60-тата годишнина на Института за словенска народопис. Българските участници в проекта взеха участие в организираната от института международна конференция и представянето на изданието.
В началото на официалното събитие доц. Пенчев поднесе на английски език приветствие към словенския институт от името на ИЕФЕМ. Проф. Сантова и д-р Фикфак говориха за съвместната работа по проекта на българо-словенския екип и представиха съответно българското и словенското участие в изданието.

На официалното представяне присъстваха представители на специализираната колегия от Словения и редица други европейски страни.

В представянето  взе участие също и н. пр. Филип Боков – български  посланик в Любляна, както и представители на българското посолство. Посланик Боков говори за плодотворните форми на сътрудничество между българските и словенските изследователи.

Изданието бе оценено от професионалната колегия.




---
Пубвикувал: Л. Гергова

Няма коментари: