20 декември 2011 г.

Откриване на плоча на Братя Миладинови и обявяване на резултатите от конкурсите за есе и рисунка

На 20 декември 2011 г. в 11 ч. в квартал „Захарна Фабрика” пред паметника на Епископ Йосиф Щросмайер на едноименната улица беше открита паметна плоча на братята Димитър и Константин Миладинови.
Инициативата е на Гражданско сдружение „Епископ Йосиф Щросмайер”, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Академичното издателство „Проф. Марин Дринов” – БАН и Сдружението на българските каменоделци и е по повод 150-годишнината от издаването на сборника „Български народни песни” на Миладиновци.
На откриването присъстваха и заместник-кметът по културата Албена Атанасова, заместник-кметът Мария Тодорова, заместник-кметът на район „Илинден” Галя Минчева и множество граждани.
Паметната плоча беше осветена от свещеник от църквата „Св. Троица”, а слово произнесе директорът на ИЕФЕМ-БАН проф. д. изк. Лозанка Пейчева. На церемонията по откриването на паметната плоча бяха обявени резултатите от националните ученически конкурси за есе („За да се знае кои сме и за да ни има (Делото на Братя Миладинови от погледа на съвременника)” и рисунка („Светът на българина в песните на Братя Миладинови”), част от кампанията на ИЕФЕМ-БАН „Дни на Миладиновци 2011” с генерален спонсор Корпоративна търговска банка АД. 


Резултати от Националните конкурси за есе и рисунка:
  • Национален ученически конкурс за есе „За да се знае кои сме и за да ни има (Делото на Братя Миладинови от погледа на съвременника)” - вж. тук (pdf)
  • Национален ученически конкурс за рисунка „Светът на българина в песните на Братя Миладинови” - вж. тук (pdf)

---
Публикувал: Л. Гергова

Няма коментари: