17 декември 2011 г.

Спомени в картини и звук: българското народно творчество през обектива на Вергилий Атанасов


На 21 декември 2011 г. в 16:30 ч. в залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита изложбата „Спомени в картини и звук: българското народно творчество през обектива на Вергилий Атанасов”

Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на Вергилий Атанасов (1921-2002 г.) – най-известният български етноорганолог – специалист по народни музикални инструменти. Ще бъдат представени негови фотографии на музиканти и инструментални записи от 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ в., както и самите музикални инструменти. Посетителите ще могат да се запознаят с народни традиции в областта на инструменталното изпълнителство на територията на цяла България.
 
Интерактивната изложба ще представи както образите, така и мелодиите, документирани от Вергилий Атанасов, като всеки посетител ще може индивидуално чрез слушалки да послуша автентичните записи, съответстващи на инструментите и фотографиите.

Изложбата е организирана съвместно от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и Фондация “Вергилий Атанасов за българска и балканска етноорганология” и ще остане в музея до 21 януари 2012 г.

Куратори: Иво Хаджимишев и Иглика Мишкова


Снимки от откриването на изложбата



---
Публикувал: Л. Гергова
Снимки: Л. Гергова

Няма коментари: