14 ноември 2012 г.

Специален гост на Международен фестивал на етнографския филм – София 2012 ще бъде Сара Елдер


Специален гост на Международен фестивал на етнографския филм – София 2012 ще бъде Сара Елдер (САЩ). В продължение на 30 години тя работи в Аляска съвместно с коренното население – ескимосите юпик и инуит като създава множество етнографски филми. Нейната кариера в документалното кино се концентрира около етиката и предизвикателствата на снимането отвъд културните граници. През 70-те години заедно със своя колега Ленард Камерлинг, Елдер става пионер в етнографското кино, с развитието на метод за сътрудничество с общността, в която сниманите субекти участват във взимането на решения и режисират филмовите теми, събития и предмети на разговор.
В периода 1973-1998 г., заедно с Ленард Камерлинг, Елдер основава и ръководи Филмов проект за наследството на коренното население на Аляска, към университета в Аляска. Докато е стажант в Documentary Educational Resources, един от най-големите архиви за етнографски и документални филми в света, партньор в IFEF 2012, тя има възможността да работи с две от най-големите имена в етнографското кино – Тимъти Аш и Джон Маршал. Лекциите при Ричард Лийкок, един от пионерите на американското cinema verite и работата върху проекти като сериите за индианците яномамо от Венецуела на Аш и филмите за бушмените от Калахари на Маршал доразвиват много от нейните умения.
Понастоящем Сара Елдер е професор в Департамента по медийни изследвания в Университета на гр. Бъфало (щата Ню Йорк), като продължава да прави терен и продукции в Аляска. Настоящият и филмов проект Surviving Arctic Climate Change изследва последиците от глобалното затопляне в малкото селище Емонак на ескимосите юпик. Освен всичко друго Елдер е активист за даване на местни права и поддръжник на движенията за суверенитет на местното население. Нейните филми са спечелили множество награди и отличия, а работата и има широко разпространение в библиотеки, културни програми и училища в различни райони на САЩ.
Проф. Елдер пристига в България, специално за тазгодишното издание на IFEF благодарение на Посолство на САЩ в България. Тя ще представи пред българската публика свои филми от поредицата Alaskan Eskimo Series (1972 – 1988), ще говори за предимствата на визуалната антропология като метод на изследване и предаде част от своя опит в полето на етнографския филм.
В рамките на Международен фестивал на етнографския филм – София 2012 Сара Елдер ще направи майсторски клас на тема: „Гледайки назад, движейки се напред: Променящите се практики на интервюиране” и изнесе лекцията „В сътрудничество с местното население на Аляска: снимането на етнографски филми от 1972 г. до сега”. В тези часове проф. Елдер ще представи своите резултати от интервюирането, работейки самостоятелно с малка камера в контраста на големия филмов клип. Тя ще представи и своя все още в процес на работа филм, който разглежда стратегиите за оцеляване в променящия се свят на жителите от Аляска и обсъди пътя на своята 40 годишна кариера, използвайки методите на сътрудничество с местното население. 

Повече информация за фестивала на: http://ifefsofia.wordpress.com/

Няма коментари: