18 април 2013 г.

Изложба и ателиета за писани великденски яйца в Етнографския музей




В навечерието на светлия християнски празник Великден Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН има удоволствието да Ви покани да посетите ИЗЛОЖБАТА „Светъл Великден”, която показва красотата и очарованието на българските писани яйца. Изложбата ще бъде открита на 24 април 2013 г. (сряда) в 17 ч.

За изкушените да проявят творческите си умения Институтът организира АТЕЛИЕТА за писани великденски яйца по традиционни восъчни техники за изписване. Ателиетата ще се проведат на 25 и 26 април 2013 г. (четвъртък и петък) от 10 до 17 ч. във фоайето на първия етаж на Етнографския музей (пл. „Княз Александър I” № 1, източното крило на бившия Княжески дворец). Участниците в ателиетата ще се научат да украсяват и изписват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция и орнаментика от Самоковско, Ихтиманско и Велинградско. Ателиетата ще се проведат под ръководството на доц. д-р Светла Ракшиева, международно признат специалист в областта на писаните великденски яйца и автор на книгата „Писано яйце за Великден” (2007).

Организаторите молят желаещите да вземат в участие в ателиетата да си донесат яйцата, които искат да изпишат, като яйцата трябва да са предварително сварени или издухани. Останалите материали, инструменти и модели ще бъдат осигурени. 

За записвания, моля, обадете се на тел. 805 26 21.


Няма коментари: