15 май 2013 г.

Европейска нощ на музеите - 18 май 2013 г. (събота)



ПРОГРАМА

ИЗЛОЖБИ

Изложбата „120 години Народен музей” (куратори: Андрей Тонев и Анита Комитска) проследява историята и институционалното развитие на Народния музей, чийто наследник е Етнографският музей, чрез архивни документи и богат снимков материал. Изложбата разкрива богатството и очарованието на етнографското наследство на българските етнически територии – днешна Централна и Северна България, Тракия, Македония, както и Северна Добруджа, Бесарабия, Банат и Мала Азия, както и на други етнически общности обитавали българските земи – каракачани, арменци, роми калайджии и др. 

Изложбата „Записани в книгата на живота...” (куратор: Анита Комитска), посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи, показва духа на хармония, единение и взаимна почит между двата народа. Ще бъдат изложени ритуални еврейски  предмети от еврейски синагоги, празника Шабат, много снимки и документи, свързани със спасяването. Акцент в изложбата са наградите от авторитетни еврейски организации, връчени посмъртно на Цар Борис III. Ще има кът с книги и списания, където посетителите ще могат да се запознаят допълнително с историята и културата на евреите по българските земи.

Изложбата „Кръстът в европейската култура” (куратор: Иглика Мишкова) се организира от Посолството на Ирландия в България като основно културно събитие по време на ирландското председателство на Съвета на Европейския съюз. Изложбата ще представи както истински кръстове, така и снимки на кръстове от различни европейски държави.
ЖИВО НАСЛЕДСТВО

19:30   СУРВАКАРИ от Пернишко
20:00   Прожекция на ФИЛМИ, представящи български кандидатури за Представителните списъци и регистри на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО
ФОЛКЛОРНИ ЗАКАЧКИ и ИМПРОВИЗАЦИИ

18:30   Музикални изпълнения на студенти от СУ „Св. Климент Охридски” и ученици
19:00   БЛАЖНО НАДДУМВАНЕ (вдъхновено от „Фолклорен еротикон”) – на всеки половин час. С участието на Николай Кенаров и Илия Атанасов, абсолвенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Режисьор: Александър Събев. Научен консултант: Григор Григоров.
21:00   КЛЕЗМЕР музика в изпълнение на Незиха Ибишева – цигулка, Кирил Павлов – ударни инструменти, Георги Величков – акордеон, студенти от Националната музикална академия „Панчо Владигеров”.

Пълна програма и карта за Европейската нощ на музеите в София можете да намерите тук


Няма коментари: