20 май 2013 г.

Блажно наддумване, сурвакари и клезмер в Етнографския музей в Европейската нощ на музеите

И тази година Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) привлече хиляди посетители със своята атрактивна и богата програма за 18 май – Европейската нощ на музеите.

Освен юбилейната изложба по повод 120-годишнината от създаването на Народния музей, чийто наследник е и Етнографският музей, посетителите имаха възможност да разгледат и две новооткрити изложби: „Кръстът в европейската култура”, с която Посолството на Ирландия в България отбелязва ирландското председателство на Съвета на Европейския съюз, и „Записани в книгата на живота”, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. 

В 18.30 ч. „Изгреяла е месечинка” огласи централното стълбище на бившия Царски дворец в изпълнение на студенти от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и проф. д.изк. Лозанка Пейчева, директор на ИЕФЕМ-БАН, задавайки тон и настроение за вечерта. В музикалната програма на музея се включи и малкият китарист Калоян Иванов, възпитаник на Читалище „Николай Хайтов” – София. 

В 19 ч. програмата продължи под кестените в градинката зад Двореца с „блажно наддумване”, вдъхновено от „Фолклорен еротикон” (съст. Флорентина Бадаланова), в изпълнение на Николай Кенаров и Илия Атанасов, абсолвенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, с режисьор Александър Събев и научен консултант гл. ас. д-р Григор Григоров (ИЕФЕМ-БАН). 

След „блажното” народно творчество, което развесели и малки, и големи, посетителите бяха изненадани от гръмкото шествие на сурвакарска група от земенското село Пещера с ръководител Стоян Стефанов, които разиграха „Сурвакарска сватба” и продължиха да обхождат пространството около Двореца, наелектризирайки въздуха с дрънченето на своите звънци и хлопатари.

Филмовата програма, представяща живото културно наследство на България, също беше посрещната с голям интерес. От 20 ч. в най-представителната зала на музея бяха показани късометражни филми за високото многогласно пеене от Долен и Сатовча, Чипровските килими и обреда Сурва от Пернишко.

Малко по-късно, от 21 до 22 ч. в залите на изложбата, посветена на българските евреи, гостите на музея се насладиха на прочувствен клезмер във виртуозно изпълнение на младите музиканти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – Незиха Ибишева (цигулка), Кирил Павлов (вибрафон) и Георги Величков (акордеон).

До полунощ музеят беше изпълнен с оживление и приповдигнато настроение, за което свидетелстват и отзивите в книгата за впечатления: „Нощ като тази, тръпка да те полази.” – е написал анонимен посетител.


ФОТОГАЛЕРИЯ

Музикални изпълнения на студенти от СУ "Св. Климент Охридски" и проф. д.изк. Лозанка Пейчева, директор на ИЕФЕМ-БАН

 
"Блажно наддумване" (по текстове от "Фолклорен еротикон", том I, съст. Флорентина Бадаланова) с участието на Николай Кенаров и Илия Атанасов, НАТФИЗ. Режисьор: Александър Събев, костюми: Ирина Василева, консултант: гл. ас. Григор Хар. Григоров, ИЕФЕМ-БАН.
Сурвакарска група от с. Пещера, общ. Земен, обл. ПерникКлезмер в изпълнение на студенти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - Незиха Ибишева (цигулка), Кирил Павлов (вибрафон) и Георги Величков (акордеон)

Юбилейна изложба "120 години Народен музей"
Изложба "Кръстът в европейската култура"
Изложба "Записани в книгата на живота"


Няма коментари: