20 юли 2013 г.

Изложба "ПАМЕТ И РИТУАЛ ОТ СОФИЙСКАТА СВЕТА ГОРА" в галерия Credo Bonum
Изложбата „ПАМЕТ И РИТУАЛ ОТ СОФИЙСКАТА СВЕТА ГОРА” (19 юли 1 септември 2013) в галерия Credo Bonum (София, ул. Славянска 2) представя характерната обредност и ритуали, свързани с отбелязването на пролетните празници в миналото и настоящето в района на Софийската Света Гора. Изложбата е част от дългосрочния проект на фондация Credo Bonum за популяризиране и социализиране на културното наследство от Софийската Света гора и се осъществява в партньорство с ИНСТИТУТА ЗА ЕТНОЛОГИЯ И ФОЛКЛОРИСТИКА С ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ към Българска академия на науките (ИЕФЕМ БАН).

Идеята на изложбата е да съпостави в една експозиция бита, обичаите и ритуалите от миналото, с начина, по който тази обредност и ритуали съществуват в София и нейните околности в наши дни. Изложбата включва експонати от Етнографския музей – фотографии, носии, тъкани, медни и керамични съдове и други предмети от бита на българина от началото на XX век. Другата част от експозицията е съставена от фотографии и видео документация от честването на празниците Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден през тази година в района на Кремиковци и Желява. Богатият документален материал е съпътстван от текстове, описващи начина на честване на тези празници в миналото.

Изложбата цели да представи по интересен и достъпен начин ритуалите и обредността по тези места и най-вече да покаже, че макар и претърпели изменения и интерпретации, традициите продължават да живеят в нашето забързано време.

Изложбата се провежда със съдействието на Национален музей на българското изобразително изкуство и Гьоте институт
София.

http://credo-gallery.bg
http://www.svetagorasofia.bg/

Няма коментари: