3 ноември 2013 г.

Международен фестивал на етнографския филм - София 2013


Четвъртото издание на Международен фестивал на етнографския филм (МФЕФ) София 2013 стартира на 4 ноември с интересна програма от около 20 филма, повечето заснети през последните две години, като акцентът е поставен върху българските продукции. Такива са „Разбърканите нишки” (2012) на доц. Веселка Тончева за областта Голо Бърдо в Албания, „Истински истории от Марди Гра” (2013) на документалиста Блага Димитрова, „Резерват Северозапад” (2012) на Пламен Николов и Николай Фенерски и др. Ще бъдат показани и резултатите от уъркшопа за документиране на устни традиции „Съхранявай и предай”, проведен през месец май 2013 на фестивала Goatmilk в Горна Бела речка.

Чуждите продукции са от Мексико, Боливия, Португалия, Танзания, Мароко, сред които и филмът на Елпида Скуфалу „Чух божия плач” (2012), разказващ за гръцките нестинари и шиитския празник Ашура, както и арменската лентата Donkeymentary: Life Through the Eyes of a Donkey (2012), представяща ежедневието в гр. Ламу (Кения) – „магарешката столица на Африка”, в която съжителстват 24 хиляди души, 6 хиляди магарета и 2 коли.

Важна част от изданието е панелът Младежки визуални проекти”, в който студенти и млади учени ще представят своята работа.

МФЕФ се организира от Сдружение за културни инициативи в партньорство с Академично етноложко сдружение, катедра Етнология при СУ Св. Климент Охридски и подкрепата на Студентски съвет на СУ Св. Климент Охридски, Университетски комплекс по хуманитаристика Алма Матер, Университетско издателство и печатница при СУ и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей  БАН.

ПРОГРАМАТА на МФЕФ можете да разгледате тук:
http://ifefsofia.wordpress.com/програма-2013/

Поради окупацията на Ректората на СУ фестивалът ще се проведе в Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” на ул. Московска 49.

Няма коментари: