12 ноември 2013 г.

ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2013: Изложба „Имало едно време у дома” в Етнографския музей



Изложбата „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ У ДОМА” се открива на 14 ноември 2013 г. (четвъртък) от 17 ч. в залите на Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1).


Какво или къде е „у дома”? Кога и с кого се чувстваме „вкъщи”? „У дома” място ли е или усещане? И какво е „у дома” в днешно време, когато пътуваме по целия свят, емигрираме, работим на много места, сменяме коли, къщи, мебели, телефони, лаптопи...?


С тази изложба искаме да ви върнем в едно малко позабравено и поизмислено „едно време”, когато да се задомиш е означавало да създадеш семейство, когато вкъщи е имало къщи, когато голяма част от покъщнината е била домашно направена и когато къщата е била закриляна от домашен дух, стопан. Безвъзвратно изчезналият свят на традиционния селски дом обаче не принадлежи само на музея – някои от традиционните домашни „технологии” продължават да битуват в настоящето под една или друга форма: в уменията ни да изработим сами мебели и предмети за дома, да опечем питка, да наберем и изсушим билки, да изплетем шал, да поиграем на жмичка.


Идеята на експозицията е да покаже и разкаже по интерактивен и интересен за съвременния човек начин технологията на „производство” на традиционния дом – от строежа на къщата и огнището, през изработването на някои знакови предмети от домашната покъщнина и приготвянето на хляба, до характерните домашни женски и мъжки занятия и детските игри. Акцентът при представянето са както специфичните технологични техники и процеси със съответните суровини, материали и инструменти, така и свързаните с тях народни вярвания, обредни практики, словесен и музикален фолклор.


За да пътуваме в „чуждата страна” на миналото, понякога ни е нужен и речник, защото заедно със самите предмети, в забрава потъват и думите, с които ги означаваме. Посетителите на изложбата ще научат що е то подница, за какво се използва маганът, как се наричат частите на стана и какво означава „По ветънчикън вета чудна чупела” в превод от мещренски – тайния дюлгерски говор. Гостите на Етнографския музей ще научат още как се прави кирпич, защо не бива да се подава нищо през прага, трудно ли е да носиш кобилица с менци пълни с вода, как се тъче на хоризонтален стан, как се прави разминат бод, какви природни материали са използвали прабабите ни, за да обагрят вълната в червено, на колко игли се плетат чорапи, как се приготвя домашен сапун и как се играе на ашици.



Изложбата е част от събитията, които се провеждат в рамките на Дни на наследството 2013 в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН с генерален спонсор КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА АД.

Няма коментари: