14 ноември 2013 г.

ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2013: Ден на отворените врати в Етнографския музей





В събота, 16 ноември 2013 г., за поредна година Националният етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) в София ще отвори своите врати и ще предложи многобройни игри и забавления за своите гости през целия ден (от 10 до 17.30 часа).

Посетителите ще могат да разгледат безплатно изложбата „Имало едно време у дома” и да се включат в занаятчийски ателиета по грънчарство, дърворезба, тъкане на хоризонтален стан, художествено плетиво, печене на обредни хлябове. Тазгодишната програма включва и демонстрация на старата строителна техника „плетарка” с участието на архитекти от Асоциацията за строителство с естествени материали. Гостите на музея ще имат възможността да се снимат в народна носия, да вземат урок по народни танци, да си приготвят сами шарена сол. Познанията си в областта на фолклористиката посетителите ще могат да проверят в интерактивната игра-викторина „Стани фолклорист”.

За най-малките също са предвидени множество забавления – разказване на приказки, ателиета за изработване на детски играчки и фигурки от естествени материали и цветна тел, рисуване и оцветяване на народни носии, традиционни детски игри и др.

Денят на отворените врати ще завърши в 18.00 часа с откриването на изложба с наградените фотографии в Първия национален конкурс за любителска етнографска фотография.



Денят на отворените врати в Етнографския музей е част от събитията, които се провеждат в рамките на Дни на наследството 2013 в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН с генерален спонсор КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА АД.

Няма коментари: