17 януари 2014 г.

Откриване на изложбата "България за Япония" - празник по случай 55 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония






Вечерта на 15 януари в Националния етнографски музей беше своеобразен празник както за Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей и специалност Японистика към СУ „Св. Климент Охридски“, така и за всички посетители, които бяха гости на официалната церемония по повод откриването на изложбата „България за Япония“.  Чествахме 55 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония.
На събитието присъстваха както студенти от специалност Японистика, техни преподаватели, представители на държавни институции, колеги от ИЕФЕМ,  приятели на Националния етнографски музей, почитни гости, така и Негово Превъзходителство Такаши Коидзуми, посланик на Япония в Република България, заедно със съпругата си Томоко Коидзуми.
Официалната церемония беше открита с приветствените слова на проф.д.изк. Лозанка Пейчева, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките, а Негово Превъзходителство Такаши Коидзуми отправи сърдечни благодарности към всички български приятели на Япония, които са част от тази инициатива. Посланикът подчерта, че е изключително щастлив от факта, че именно това събитие е първото в календара на новата 2014г.
Приветствия отправиха и доц. д-р Гергана Петкова от СУ „Св. Климент Охридски” - отговорник по специалност „Японистика”, Ангел Обрецов, директор на Дирекция "Америка, Азия, Австралия и Океания" при Министерство на външните работи и проф. дфн Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури на СУ "Св. Кл. Охридски“.
Проф. дфн Бойка Цигова представи юбилейния сборник „България – Япония - Светът“ /Университетско издателство, 2013/ и първото в страната студентско списание за научни разработки в областта на японистиката „Кръг“ /Университетско издателство, 2013, бр. 1/.
Андрей Тонев, главен уредник в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките водеше официалната церемония, а Анита Комитска, куратор на изложбата и истински любител на японската култура, гостоприемно посрещаше всички посетители.
В Огледалната зала, където е разположена изложбата „България за Япония“, която можете да посетите до 7 февруари, беше направена демонстрация на опаковане фурошики, докато в аудио-визуален кът имаше слайд-шоу, илюстриращо инициативи на специалност „Японистика“ за популяризиране на японската култура в България, както и кадри от Япония през обектива на студенти-специализанти.
Гостите разгледаха тематичните витрини, представящи японската традиционна култура /жилище и околна среда, култура на хранене, култура на опаковане фурошики /. Витрините включват предмети от бита, кратки описания и макети, изработени от студенти японисти, както и тематичния стенд, представящ студентски преводи на откъси от средновековното произведение Исе Моногатари. Произведението, както и жанрът ута-моногатари се представят за първи път в България.
Част от изложбата е интерактивеният кът-изненада, чрез който публиката става съпричастна към традиционната японска култура и да може сама да се превърне в активен участник в изложбата.
Можете да научите повече за изложбата като я посетите до седмия ден от месец февруари.
Още информация тук.
 Още снимки от вечерта във фейсбук страницата на ИЕФЕМ тук
Събитието се извършва със съдействието на „ДЖАЙКА“ и „Дружеството за приятелство България Япония“.

Няма коментари: