28 януари 2014 г.

Аудиогид към изложбата „Имало едно време у дома”



От 15 януари 2014 г. Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН (пл. „Александър I” 1) предлага на своите посетители възможността да разгледат изложбата „Имало едно време у дома” с аудиогид в ръка и слушалки на уши.




Изложбата връща посетителите в позабравения свят на традиционния селски дом и им разказва за строежа на къщата и огнището, изработването на някои знакови предмети от домашната покъщнина, приготвянето на хляба, характерните женски и мъжки домашни занятия и детските игри.

Аудиогидът обогатява музейното преживяване с допълнителна информация за изложените предмети от домашната покъщнина и любопитни подробности за свързани с тях вярвания и ритуални употреби. Включени са и записи на традиционни детски броилки и строителни благословии, събирани по време на теренните проучвания на етнолози и фолклористи, съхранявани в архива на Националния център за нематериално културно наследство при ИЕФЕМ–БАН. В аудиогида посетителите ще чуят още автентични песни, записани от Тодор Джиджев между 1964 и 1980 г. в различни селища на Тракия, събрани в сборника „Народни песни от Тракия” (Академично издателство „Проф. Марин Дринов”, София, 2013). Аудиогидът е закупен по проект "Открит музей", финансиран от НФНИ.



Аудиогидът се предлага на български език на цена от 2 лв.





Няма коментари: