27 февруари 2014 г.

Благотворително ателие за правене на мартеници по повод годината на белия щъркел.



Благотворително ателие за правене на мартеници по повод годината на белия щъркел.



Международно преброяване на белия щъркел се провежда това лято с активното участие на България.

Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома и селото, където гнезди. Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората. Щъркелът се среща там, където има достатъчно чисти води, стари дървета и земеделие с малко пестициди.
 От 1930 г. насам веднъж на 10 г. се провежда едновременно преброяване на гнездата на белия щъркел във всички европейски страни. България се включва в това преброяване през 70-те. От тогава екипи на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) извършват преброяване на територията на цялата страна. То включва обхождане на 253 града и над 5000 села или общо 38 000 км.  Преброяването на белия щъркел е най-мащабната кампания в България, свързана с природата. Тя ще ни даде актуална информация за това дали ние българите и останалите европейци живеем в по-чиста среда от преди 10 г. или напротив.
На 1-ви март по традиция се окичваме с пресукания бял и червен конец, като вярваме, че това ще ни донесе здраве, чистота, сила и благополучие. В този ден сякаш се събуждаме от дълбок зимен сън и настройваме часовника си на пролетно време. Отваряме домовете и сърцата си, за да поканим живителната пролетна енергия, която Земята излъчва след като самата тя се е пробудила за   ново начало. Изначалната връзка, която имаме с природата ни кара инстинктивно все по-често да търсим контакт с нея, очакваме с нетърпение разцъфването на дърветата, отделяме повече време на синьото небе и слънцето, вдигаме по-често глава нагоре, за да проследим с поглед птиците.
              Истински празник за нас е появата на първите щъркели не само, защото те ни подсещат, че трябва да свалим мартениците си, но и защото в присъствието им има нещо величествено и вечно.
Видът е уязвим, затова на територията на цялата страна той е защитен. Осъществяването на мониторинг на популацията е от огромно значение за опазването на белия щъркел. Затова тази година Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН организира благотворително ателие за изработване на мартеници на връх 1-ви март (събота) в чест на птицата, която в годините се е превърнала в неразделен символ на този празник.
Всеки ще изработи мартеничка за себе си като ще може да я откупи срещу скромна сума.  Ще бъдат поставени кутии за дарения, в които, ако желаете, може да се включите. Накрая ще завършим с една сесия по йога на смеха в рамките на 20 мин. , в която може да участва всеки, който пожелае. Всички събрани средства от даренията ще бъдат предоставени на Българско дружество за защита на птиците за преброяването на белия щъркел.
          Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН ще дари част от сумата, събрана от входната такса на посетителите на ателието.
В събота ( 1-ви март) се събираме от 12 до 15 ч. в залата, където в момента тече изложбата-базар на мартеници в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, който се намира на пл. „Княз Александър I” №1.
Материалите ще бъдат осигурени. Ако все пак имате малко излишна прежда и мъниста, донесете ги. Не пропускайте да вземете със себе си приятели и близки.
Благотворителната работилница е съвместен проект с Българско дружество за защита на птиците. 
Ателието е част от събитията по повод 145-годишнината на БАН.



 

Няма коментари: