14 май 2014 г.

ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ
ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

ИЗЛОЖБИ


  •     Изложбата „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ У ДОМА”

Екип: Лина Гергова, Яна Гергова, Светла Казаларска, Димитър Василев, Атанаска Станчева, Иглика Мишкова, Емил Порталски

Какво или къде е „у дома”? Кога и с кого се чувстваме „вкъщи”? „У дома” място ли е или усещане? И какво е „у дома” в днешно време, когато пътуваме по целия свят, емигрираме, работим на много места, сменяме коли, къщи, мебели, телефони, лаптопи...? Идеята на изложбата е да покаже и разкаже по интерактивен и интересен за съвременния човек начин технологията на „производство” на традиционния дом – от строежа на къщата и огнището, през изработването на някои знакови предмети от домашната покъщнина и приготвянето на хляба, до характерните домашни женски и мъжки занятия и детските игри.


  •     Изложба-акварели на художника Георги Терзиев

куратор Десислава Попова

Георги Терзиев е роден в Пловдив през 1965 г. Завършва Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура, специалност дърворезба и Учителски институт в Дупница, специалност изобразително изкуство и трудово обучение.

Преподавател по изобразително изкуство в СОУ "Св.Константин Кирил Философ" в Пловдив.
От 1992 г. е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти в Пловдив, специалност иконопис.
От 1998 г.  твори в областта на акварелната живопис, където намира истинското си призвание.
 Изложбата представя 20 акварели от родния край на неговите предци – с. Горни Лом. Картините са едно необикновено пътуване към турлашкия край, към онова завръщане към светлите спомени от детството. Георги Терзиев е един от съвременните български автори, владеещ до съвършенство техниката на акварела. Картините му очароват с артистичното съчетание на багри и рисунък, пресъздаващи  природни пейзажи, стари къщи и натюрморти от едно малко село в Балкана. Изпълнени са с много светлина и излъчват нежна тъга по едно отминало време.
Творби на художника Георги Терзиев се намират в частни колекции във Франция, Испания, Германия, Япония, САЩ и Канада.

Самостотелни изложби на Георги Терзиев:
1996г. 24 Юни 1-ва самостоятелна изложба "иконопис" в Етнографски музей гр.Пловдив
2001г. Иконопис в Балабановата къща гр.Пловдов
2002г. Балабановата къща - Акварел
2003г. Балабановата къща - Акварел
2004г. Балабановата къща - Акварел
2005г. Балабановата къща - Акварел и Иконопис
2005г. 1 Октомври - Акварел гр.Карлово
2006г. 1 Юни Балабановата къща - Акварел и Иконопис
2006г. 16 Октомври гр.София НДК - Акварел галерия "Хаджистоянови"
2007г. 2 Май Балабанова къща - Акварел и Иконопис
2008г. 30 Април Балабанова къща - Акварел и Иконопис
2008г. 26 Септември - Галерия "Артфорум" гр.Пазарджик
2009г. 2 Юни Балабанова къща - Акварел
2 Юни 2011 г. Балабанова къща
2011г. 2 Юни Балабанова къща - Акварел


  •     Изложбата "Моят път към и през етнографията", посветена на Христо Вакарелски съвместно със секция „Балканска етнология” при ИЕФЕМ – БАН

Въз основа на малко познати архивни материали и стари снимки, изложбата представя живота и работата на изтъкналия етнограф. Посетителите ще се запознаят с кариерата и творчеството му, но преди всичко с теренните му изследвания из различни част на страната и извън нея.
Проф. Христо Томов Вакарелски е български етнограф и фолклорист. Роден е на 15 декември 1896 г. в Момина клисура, Област Пазарджик.
От 1927 до 1940 г. Христо Вакарелски е асистент и уредник в Народния етнографски музей в София. Сред дейностите, в които участва по това време, е организирането на голяма българска етнографска изложба в Хелзинки (24 ноември — 12 декември 1937), която намира широк отзвук във финландската преса.
През 1941-1944 г. е директор на Народния музей в Скопие. Директор на Народния етнографски музей в София от 1945 до 1948 г., в който работи до 1962 г. Основател и председател на Българското природо-научно дружество.
Неговите проучвания и студии го определят като един от водещите български етнографи и фолклористи през ХХ век. През 1965 г. получава Хердерова награда.
Христо Вакарелски почива на 25 ноември 1979 г. в София.


  •     Изложба „С Италия в сърцето”

Съвместно с :
Италиански институт
Държавна агенция „Архиви”
Фонд “Цар Борис III и Царица Йоанна” - Дворец Врана
Национален музей на българското изобразително изкуство
Монашеска Общност Сестри Евхаристинки
Изложбата „С Италия в сърцето” е посветена на италианското присъствие  в страната ни през годините на Третото българско царство. В изложбата са включени лични вещи на Княгиня Мария-Луиза и Царица Йоанна, както и живописни платна на италиански художници от началото на XX в. Експозицията представя медали и отличия на италианци доброволци участвали в Сръбско–българската война от 1885 г.  Специално място е отделено на католическата италианска общност в България, на монс. Анжело Ронкали и Монашеската общност на сестрите евхаристинки.
На видeо стената ще бъдат показвани снимки и документи, както  и документалния филм “ Един завет”.
 В изложбата ще има отделен кът, където ИЕФЕМ–БАН ще събира копия на снимки и документи на наследници на италианци, живеели в България в началото на ХХ век.
куратор Анита Комитска 

Фолклорни закачки, импровизации, музикални изпълнения и други:


  •     Пърформанси:


17:30  Капоейра  в музея


 Капоейра е бразилска форма на изкуство, която съчетава борба, танц, ритъм и и движение. Тя е диалог между участниците, разговор чрез движения, който има много значения. Детайлите около възникването на капоейрата и ранната и история все още се дебатират сред историците. Но едно е ясно, че африканските роби са играли важна роля в развитието на това изкуство, използвайки танца като форма на изразяване, за да скрият обучението си в бой и самозащита. Стиловете в капоейра са много, но всички те произлизат от два основни клона, формализирани през първата половина на двадесети век след легализацията и. За капоейра може да се напише още много, но за да я разбереш наистина трябва да я погледнеш през собствените си очи и за себе си.

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=3sbc_cNnsa8
 

18:30  Музикално изпълнение на акустична китара, Калоян Иванов
19:30  Още по-блажно наддумване (вдъхновено от „Фолклорен еротикон”) - театрален пърформанс на открито по текстове от "Фолклорен еротикон"
В изпълнение на Николай Кенаров и Илия Атанасов, режисьор: Александър Събев.
Научен консултант: Григор Григоров
21:00  В гаража на Царя: диджей сет на Димо Петров
23: 00 Музикален пърформанс с участието на Jahmmi Youth и Волен Милчев (VoLion) – нов прочит на традицията

Няма коментари: