20 май 2014 г.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРО-ЧЕШКОТО ЕНЦИКЛОПЕДИЧНО ИЗДАНИЕ РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ ОТ СЛОВЕСНИЯ ФОЛКЛОР БЪЛГАРИЯ

ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРО-ЧЕШКОТО ЕНЦИКЛОПЕДИЧНО ИЗДАНИЕ
РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ ОТ СЛОВЕСНИЯ ФОЛКЛОР БЪЛГАРИЯ
27 МАЙ (ВТОРНИК)
18,30 ЧАСА
ИЕФЕМ-БАН, ЗАЛА 19 (УЛ. „МОСКОВСКА“ 6А)


Първият по рода си енциклопедичен речник на българския фолклор е вече реалност. Той представя в обобщен и достъпен вид постигнатото от българската фолклористика в течение на нейната близо 150-годишна история, като го поставя в широк славистичен и общоевропейски контекст. Изданието е билингва (на български и чешки език) и дава началото на предстояща поредица за фолклора и фолклористиката на славянските страни.

Речникът включва 85 статии, подредени в два раздела. Първият включва основните термини, употребявани в българската фолклористика (приказка, балада, народна песен, анекдот, виц и др.), като дава информация за тяхното съдържание, употреби и история на проучването им. Втората част е посветена на най-популярните персонажи от българския фолклор (напр. самодива, караконджул, змей, Крали Марко, Архангел Михаил, Бай Ганьо и др.) , на тяхното присъствие в различните фолклорни жанрове, на сюжетите, в които участват и пр. Наред с това, томът притежава и научен апарат: библиографии, показалци и др. Речникът има научнопопулярен характер, написан е на достъпен език и е предназначен за широка читателска аудитория. За привлекателния му вид допринася и богатият илюстративен материал – 21 черно-бели и 33 цветни илюстрации, специално подбрани сред най-добрите произведения на българското изобразително изкуство с фолклорна тематика.



Ярослав Отченашек, Вихра Баева и др. Slovník termínů slovesného folkloru. Bulharsko. Речник на термините от словесния фолклор. България. Прага-София, Етноложки институт – АН на ЧР, ИЕФЕМ-БАН, 2013. 380 с. С илюстрации. Твърда корица. Цена: 18 лв. ISBN 978-80-87112-79-3 (Етноложки институт – АН на ЧР), ISBN 978-954-8458-43-6 (ИЕФЕМ-БАН).


Няма коментари: