6 октомври 2014 г.

Изложба "Япония: преоткрити традиции"


На 9 октомври 2014 г. (четвъртък) в 18 часа в Националния етнографски музей (пл. „Александър I“ 1) в София се открива изложбата „Япония: преоткрити традиции“ в рамките на XXV Дни на японската култура в България. Изложбата е организирана от Посолството на Япония в Република България, Асоциация „Кири-е България“ и Японски клуб „Кидзуна“ – Варна, със съдействието на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, и ще продължи до 30 ноември 2014 г.
Изложбата е първата по рода си в България и показва на едно място две от най-популярните и обичани приложни изкуства в Япония – картини от ръчно изрязана хартия кири-е и декоративни топки от конци темари. Уникалното в случая е, че авторките на показаните творби – Рина Пападопулова-Узуноваи Рали Донева-Коева - са българки, всяка от които, водена от искрен интерес към японската култура и естетика, е постигнала завидни успехи в своята област, признати и сертифицирани и от японските специалисти.
По време на изложбата ще се проведат и демонстрации и работилници:
11 октомври (събота), 10.30 часа – демонстрация на темари
11 – 12 октомври (събота – неделя), 10 – 13 и 14 – 16 часа – работилници по кири-е
18 – 19 октомври (събота – неделя), 10 – 13 и 14 – 16 часа – работилници по кири-е
Виртуална разходка из изложбата благодарение на Росен Донев: http://www.rossendonev.com/work/Exhibition-10-2014-Sofia/Days_Japan_Sofia_2014.html

Снимки от откриването на изложбата ще намерите в страницата ни във Фейсбук.
Повече информация за японските традиционни приложни изкуства кири-е и темари по-долу:














Няма коментари: