24 април 2015 г.

Откриване на изложбата „Лале ли си, зюмбюл ли си... Кене” в Националния етнографски музей










На 28 април (вторник) от 17.00 часа в залите на Националния етнографски музей при БАН се открива изложбата „Лале ли си, зюмбюл ли си... Кене” на Недялка Русева Ракшиева.

Какво е кене? Малцина знаят, извън тесния кръг на майсторките, етнографите и музейните куратори, че с това име е известна една от най-фините и изящни видове шита дантела, изработвана с обикновена игла от тънък памучен или копринен конец. Техниката е стара, разпространена в Средиземноморието и привнесена в българските земи от Изтока още през ранното Възраждане. Шитата дантела кене е овладяна до съвършенство от българката, създала истински шедьоври – копривщенските кенета.

Авторката на творбите от изложбата – Недялка Ракшиева, е доцент по химия. Запленена от изяществото на кенето, тя се учи на това изкуство от стара майсторка арменка. Увлечението се превръща в хоби, а след това – и в отдаденост. То носи на майсторката на занаята много радост, вдъхновение и творческо удовлетворение. Тя прилага шитата дантела като фина украса на блузи, ризи, шалове, кърпи за глава, дамски кърпички. Постигнала е свой собствен почерк в изпълнението и вариациите на мотивите, като ги обогатява с вплитане на мъниста.

Изложбата представлява интерес за всички почитатели на българското народно изкуство и неговото съвременно звучене.   

Няма коментари: