3 юни 2015 г.

Изложба “ArtExtreme 15” – пъстра като шевица, древна и съвременна




Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева имат удоволствието да ви поканят на официалното откриване на изложбата “АrtExtreme 15” под патронажа на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България.

Изложбата се показва в партньорство с Lorenzo Alonso Arquitectos (Мадрид), община Варна, община Аврен, Българската национална телевизия, OFFNews.bg, Печатница Хеликс Прес, 22 Frames.

“ArtExtreme 15” е призив и послание за опазване на уникалното културно-историческо, архитектурно и етнографско наследство на Варна и България.

Заповядайте на 05 юни (петък) от 18:00 часа в Националния етнографски музей при БАН, София, пл. „Александър I” № 1. След премиерата си в Мадрид, изложбата се показва в София и е част от програмата на Месец на фотографията 2015.

Изложбата на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева е посветена на силата на българския дух, въплътена в творчеството на бележития скулптор от Варна Кирил Шиваров, утвърдил монументалната традиция в българското изкуство и направил синтеза между скулптура и архитектура. Творбите показват във визуална форма вътрешни състояния и преживявания в различни пространствени среди. “ArtExtreme” модели са младите балетни звезди – призьори и участници в Международния балетен конкурс – Варна.

В мултижанровата изложба “ArtExtreme 15” за първи път ще бъдат показани уникални автентични ваяшки костюми и накити от Аврен, собственост на Йордан Иванов – майстор на традиционни накити и ръководител на Музикално-фолклорно сдружение „Фолклор без граници“, с. Аврен, заедно с колекция шевици на ИЕФЕМ-БАН.

На 06 юни (събота) от 11:00 ч. ще се проведе отворено творческо занимание за пресъздаване на автентични ваяшки накити. Повече за предвидените в програмата занимания може да следите на www.andaribg.com.

Няма коментари: