1 октомври 2015 г.

Националният регистър за нематериално културно наследствo беше представен в Европейската нощ на учените 2015

В Европейската нощ на учените на 25 септември Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН представи създадения от изследователите Национален регистър за нематериално културно наследство. В Регистъра се включват дейности (елементи), свързани с всички етнични и религиозни общности, живеещи на територията на страната – както в градска, така и в селска среда.


Регистърът представлява списък на дейности, свързани с различните типове знания и умения в областта на нематериалното културно наследство, практикувани на територията на България. Важно условие за вписване е тези знания и умения да продължават да се практикуват и да се предават на следващите поколения. Регистърът обхваща шест основни сфери на нематериалното културно наследство: 1) традиционни обреди и празници; 2) традиционно пеене и свирене; 3) традиционно танцуване и детски игри; 4) традиционно разказване; 5) традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци; 6) традиционна медицина.

    

Националната представителна листа на нематериалното културно наследство се изгражда в резултат от реализирането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. Вписването на елементите в Националната представителна листа се утвърждават от Министъра на културата на Република България и официално се обявява на церемония, която по традиция се случва на 24 юни (Еньовден).



ПРОГРАМАТА
Европейска нощ на учените в ИЕФЕМ – БАН
/25 септември, ул. „Московска” 6–А, Зала 19, 19:00 – 21:00 ч./
19:00
Представяне на Националния регистър на нематериалното културно наследство
Регистърът се състои от национален раздел и 28 регионални раздела, съответстващи на административното деление на страната и описващи елементите на нематериалното наследство във всяка една от тях.
юпер-снимка (122)19:30
Представяне на филми: Български вписвания в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО):
1. „Бистришките баби – архаична полифония, танци и ритуални практики от региона на Шоплука”
2. „Нестинарството, послания от миналото: Панагирът на Св. Св. Константин и Елена в с. Българи”
3. „Традицията на производство на чипровски килими“
20:00
Представяне на филми: Елементи, вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство:
1. „Дянко Дянков – майсторът на старинни оръжия от град Априлци” – НЧ „Просвета”, гр. Априлци и Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян, обл. Ловеч
2. „Двугласното пеене в гр. Неделино” – НЧ „Светлина, гр. Неделино, обл. Смолян
3. „Срещнали се два буенеца – питали са” (представяне на лазарската обредност в с. Юпер) – НЧ „Напредък – Юпер 1915”, с. Юпер, общ. Кубрат, обл. Разград
4. „Народният празник Сурова в Пернишко” – Регионален исторически музей – гр. Перник
5. „Дервишов ден в Лесичово” – НЧ „Отец Паисий 1890” – с. Лесичово, общ. Лесичово, обл. Пазарджик
6. „Колани, тъкани „на кори”“ – Читалище „Пробуда-1958” – гр. Шумен, обл. Шумен

Няма коментари: