10 март 2016 г.

Народни и художествени занаяти - удивителна изложба базар с демонстрации до 20 април

25 майстори на народни художествени занаяти ще превърнат в шеметни работилници три зали в Националния етнографски музей от 9 март до 20 април. Изложбата базар с демонстрации се организира от Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти – София и Института за етнология и фолклористика с Националния етнографски музей при БАН. Посетителите ще могат не само да разгледат изкусните традиционни произведения от различни материи и материали, но и сами да видят дългия път на тяхното изработване и, ако решат, да си купят тези, които най-много им харесат.


Освен своя дългогодишен опит, гостите носят със себе си типичното за българските майстори сладкодумие. Посетителите могат да разговарят свободно с тях и научат много неща за занаятите, за българските традиции в работата и за Задругата на майсторите.
Задругата на майсторите на народни художествени занаяти (ЗМНХЗ) е създадена през 1967 г. като самостоятелна творческа организация, обединяваща майсторите на народните художествени занаяти в България. Сред основните задачи записани в постановлението, чрез което се създава Задругата, са съхраняването на традициите на народното приложно изкуство и осигуряването на приемственост между поколенията, разпространяването в страната и чужбина на произведенията на народните художествени занаяти, както и отстояването на принципа за противопоставяне срещу упадъчните влияния и безвкусицата. Днес, във високо технологичния ни свят, тези задачи продължават да звучат актуално, а в навечерието на своя половин вековен юбилей, Задругата продължава да се стреми към тяхното постоянно изпълнение и реализация.
Настоящата изложба базар с демонстрации е поредното събитие от превърналото се в традиция дългогодишното партньорство между Националния етнографски музей и Задругата. Участие ще вземат няколко поколения майстори от Задругата на майсторите в София, някои от тях помнещи дори „началото” преди почти 50 г. Всички те представят уникални произведения на народните и художествени занаяти.

Откриването на изложбата беше на 9 март от 17:30 часа, в Националния етнографски музей на пл. „Александър I“ 1.


 


  

Демонстрации до 24 март:
10 и 11 март: Везба – Антоанета Хаджиперева
12 и 13 март: Шиене на гайтан – Величка Георгиева
15-16 март: Бродерия – Цветанка Абаджиева
17-18 март: Бродерия – Мария Панева
19 март: Плетене на дантела „фриволите” – Елена Бутакова
20 март: Шиене на гайтан – Магдалена Ангелова
22, 23 и 24 март: Бродерия – Величка Георгиева
всеки ден без четвъртък: Тъкане на вертикален стан – Лидия Раева

Майстори:
Димитър Папазов, Петър Величков, Пламен Василев, Камен Панталеев, Любомир Сакантиев, Румен Златанов и Кирил Петров – бижутерство
Цветанка Абаджиева – бродиране
Мария Панева, Агапия Грозданова, Мая Танчева, Антоанета Хаджиперева и Еглика Стефанова – везане
Бойчо Владимиров и Божидар Григоров – дърворезба
Величка Георгиева и Магдалена Ангалова – изработка на национални костюми
Валентин Христов – леярство
Байо Баев – медникарство
Михаил Кочев – ножарство
Елена Бутакова – плетене на дантела „фриволите”
Елизабета Иванова – плъстене
Лидия Раева, Любен Илиев и Златка Асенова – тъкачество

Няма коментари: