5 април 2016 г.

Изложба "Обредни хлябове от Салеми, Сицилия"

На 29.03.2016 г. от 17:00 ч. в залите на Националния етнографски музей ще беше открита гостуващата изложба „Обредни хлябове от Салеми”. Изложбата е създадена от Музея на хляба в Салеми, Сицилия.  Осъществява се под патронажа на Италианския културен институт в сътрудничество с Академията за образователни и културни иновации Италия – България, Община Самоков и ИЕФЕМ – БАН.

Обредни хлябове от Салеми

И днес в Салеми се почита Свети Йосиф (Сан Джузепе), покровителят на семейството. За 19 март са приготвяни олтари, наричани „Вечерите на Свети Йосиф”, чието име напомня за евангелските вечери. Тези олтари винаги са подготвяни от хора, които са получили благодат поради застъпничеството на светеца. До неотдавна човекът, който се e обрекъл на светеца и е организирал Вечерята, е обикалял улиците на града босоног и молел за милостиня, за да може да сбъдне своя обет.

2.8

Подготовката за Вечерите е дълга и продължава повече от 15 дни. Дели се на няколко етапа: приготвяне на хляба, сглобяване на олтара и осигуряване на храната за угощението. За подготовката и изработката на хляба отговарят жените в семейството, подпомагани от съседки, когато става дума за големи количества. Използваните инструменти за изобразителното оформяне са познати и ползвани в ежедневието: джобни ножчета, гребен с гъсти зъби, ножици, игли и ламаринен уред с малки зъбци. Хлябовете имат характерен златист цвят и блясък, добит от разбито яйце с капки лимон, намазани преди изпичането.

2.3


След приготвянето на хляба се преминава към подготовка на дървеното скеле за олтара и цялата конструкция около него. Скелето се изработва от греди, дървени оси, въжета и цялото е покрито с мирта (чемшир) и лавър. Тази структура наподобява храмовата. Върху олтара се подреждат хлябове, посветени на Иисус, на Светата Майка и Свети Йосиф. Около тях се подреждат множество хлябове с различна големина и декорация, които пресъздават  библейската история на Сътворението.
След официалното откриване гостите на Националния етнографски музей можеха да видят по какъв начин се извършва оформянето на хлябовете от представителите на Музея на хляба. Изложбата ще остане в музея до 28 април.

Няма коментари: