5 април 2016 г.

„Керамично вълшебство от Каникати, Сицилия“ – изложба на Кармела Ферери

На 29 март от 17:00 ч. в Националния етнографски музей ще беше открита изложбата „Керамично вълшебство от Каникати, Сицилия“. Тя представя удивителните творби на г-жа Кармела Ферери. Родена в Сицилия през 1959 г-жа Ферери приема керамиката за свое основно занимание. Тя учи керамика при известния керамик от Шака професор Фелипе Навара и става собственик на цех за керамика Типичита (Tipichìta) в Каникати, Сицилия.


Кармела прави копия на старинни средновековни образци на сицилианска керамика. Тя използва и орнаменти от традиционни образци, които доразвива в творбите си. Особено въздействащи са образите на растения, животни и човешки кралски ликове – в изящни форми и пъстри цветове, те даряват с магично обаяние и свежест всяка стая, в която попаднат.

Цехът ѝ се превръща в място за срещи и благодатна почва за творческото въображение на много даровити дами от Каникати, които създават своя асоциация за култура и изкуство. Целта на сдружението е да насърчава изкуството във всичките му форми, като момент на обединение. В керамичното вълшебство Кармела Ферери  и нейните приятелки въвеждат и ученици от началните и средни училища в Каникати.


Изложбата може да се види в Националния етнографски музей, от 29 март до 27 април, 2016 г.

Няма коментари: