29 декември 2016 г.

Коледни ателиета 2016 в кампанията "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!"

На 16 и 17 декември в Националния етнографски музей проведохме годишните Коледни ателиета, които се превърнаха в традиция за музея и неговите малки и големи почитатели. Тази година събитието бе част от фондонабиращата кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ на ИЕФЕМ – БАН за създаване на постоянен модерен Образователен център в музея.
kare

Децата се учиха и ще се забавляваха в ателиетата за обредни коледни хлябове, сурвачки, коледни картички и украса, разучаване на коледарски песни. В петък възможност за участие ще имаха групи от училища и детски градини, а в събота предимно семействата. Всички деца, с помощта на нашите колеги и партньори, учителите, мама, татко, баба или дядо, направиха и взеха със себе си своя сурвачка, коледна картичка или играчка, коледен обреден хляб, както и текст на научена в музея коледарска песен.
Входът за ателиетата беше 2 лв за деца и 5 лв за възрастни, с отстъпка за групи, като всички средства ще се използват за бъдещия Образователен център на музея. 




516 лв са приходите от Коледни ателиета 2016 за кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за Образователен център на Националния етнографски музей. 200 лв от тях са от продадените билети в петък и събота (16 и 17 декември), а 316 лв – от даренията в кутията след концерта на хоровете на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“.



За кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“

Събитията за деца са част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!” за набиране на средства за изграждане на постоянен и модерен Образователен център в музея. В Образователния център, който искаме да създадем, малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще имат възможността да посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище. Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия. Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”.
Всичко за кампанията на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ можете да научите тук.

Партньори на кампанията:
Златната ябълка
thegoldenapple-rgb
Фондация Easyart
easyart-logo
Ателие СедянкаТА
logo-sedyanka
МЕЩРА – Традиционни знания и занаяти
%d0%bc%d0%b5%d1%89%d1%80%d0%b0_l_final
Вегетариански ресторант и пекарна Слънце Луна
sunmoon_logo
Професионален форум за образованието
pf-copy
Магазини Стената
stenata_logo


Със съдействието на 
Столична община













Медийни партньори:
Българска национална телевизия
Untitled-5a
Българско национално радио
BNR
Списание Журнал за жената
Journal za Jenata
Българска телеграфна агенция
%d0%b1%d1%82%d0%b0
Детски Дневник
LOGO-detski-dnevnik
iskrata.bg
logo_iskrata-bg
Културни новини
kulturni-novini
MOVE.BG
logo-slogan

Няма коментари: