28 декември 2016 г.

Опознай традициите в Седмицата на бащата

Кампанията на Националния етнографски музей „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ се включи в Седмицата на бащата /7-13 ноември/ с детски етнографски ателиета за татковците и техните семейства.
В Седмицата на бащата от 7 до 13 ноември, гостите на Националния етнографски музей – татковци и майки със своите деца, усвояваха заедно техниката на тъкане на вертикален стан с Лидия Раева, и да закачаха своите желания на Дървото на желанията, част от изложбата Вотиви.

В събота и неделя между 10 и 14 ч. партньорите на кампанията от Ателие СедянкаТА представиха стари ръкоделни техники (совалкова дантела и фриволите). Децата с техните родители и придружители ще се учиха да плетат шнурове и да тъкат колани на кори.
В събота от 12 до 13 ч. другите партньори на кампанията от Фондация Изиарт  организираха творческо ателие, в което се включиха и родителите. Заедно те направиха макети на български народни носии от различни региони.


В Образователния център, който искаме да създадем, малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще имат възможността да посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище. Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия. Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”.
Подкрепете нашата кампания за Образователен център, за да има едно уникално за учене и забавление място в София, подходящо точно за бащи на място!

Няма коментари: