13 септември 2013 г.

Изложба „В паяжината на дантелата” в Етнографския музей




На 17 септември 2013 г. (вторник) в 17.30 ч. в Етнографския музей (пл. „Княз Александър I” 1) ще се открие изложбата „В паяжината на дантелата”, организирана от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и неформална група СедянкаТА.

Ще бъдат представени както старинни образци италианска, руска, френска и българска дантела, така и съвременни авторски произведения. Експонатите са изработени с дантела на совалки, известна у нас като калоферска или брюкселска, фриволитé, шита дантела кене и други все по-рядко срещащи се техники.

 















В последния ден на изложбата – 21 септември 2013 г. (събота) – посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на разнообразни умения на майстори от Русия, Италия, Франция и България. На международния приложен семинар „Ръкоделието днес – начини за поддържане на уменията и традициите” участниците ще споделят своя опит по опазване и предаване на традиционните техники. Възраждането на интереса към тях създавa перспективи за съхранението им за бъдещите поколения.

1 коментар:

Анонимен каза...

Търсих на много места,но никъде не намерих информация за цената. Бихте ли ми я казали?
Благодаря.