22 ноември 2013 г.

Изложбата „Пастирската дърворезба в Средногорието” гостува на Мол Варна




Откриване: 22 ноември 2013, 19 часа, Мол Варна

От 22 до 25 ноември 2013 г. посетителите на Мол Варна ще имат възможност безплатно да разгледат изложбата „Пастирската дърворезба в Средногорието” (куратор: гл. ас. д-р Елена Водинчар). Това е второто гостуване на изложбата тази година, този път в рамките на Националната конференция „България в световната история и цивилизация”, организирана от Община Варна. Гостуването на изложбата в Мол Варна се осъществява със съдействието на студио „АНДАРИ – Визуални комуникации”.


Изложбата се посвещава на стогодишнината от рождението на видния български етнограф проф. Иван Коев (1913 - 1984), благодарение на чиито научни експедиции и събирачески усилия Етнографският музей днес притежава богата колекция от уникални експонати, свидетелства за старинното дърворезбено творчество у българите. 

Кои са те, народните майстори овчари, какво знаем за тях и тяхното светоусещане? Изложбата търси отговор на тези въпроси като се опитва да разчете техния майсторлък – пастирската дърворезба, с нейните особености откъм материал, форма, техника и орнаментика. 

Пастирската дърворезба от Средногорието се простира върху най-различни предмети от бита на българина. Хурки, овчарски чашки, лъжици, солници, лъжичници, просфори, куки, столчета, геги, кобилици, ракли, хомоти – това е само една малка част от многобройните предмети, дело и творчество на пастирите-дърворезбари.

Няма коментари: