3 май 2014 г.

Изложба: „Пастирска дърворезба в Средногорието”







На 3-6 май ИЕФЕМ-БАН ще гостува на Националния събор на овцевъдите в България с етнографска изложба „Пастирска дърворезба в Средногорието”. За втори път ще представим част от голямата дърворезбена колекция, събирана в средата на миналия век от големия етнограф проф. Иван Коев. По думите на самия учен „част от тези предмети са дело на все още живите творци-пастири: Дойно Димитров от с. Буново, Пирдопско, Йордан Миалов от с. Челопеч, Пирдопско, Димитър Манев от с. Душанци, Пирдопско, Стоян Марев от с. Сушица, Карловско”. Днес нито тези майстори са между живите, нито проф. Иван Коев. Благодарение на тях Етнографският музей (ИЕФЕМ–БАН) притежава уникални експонати, свидетелства на старинното дърворезбено творчество у българите. Една малка част от това богатство ще бъде представена на вниманието на гостите на Събора на овцевъдите.   
Средногорието е познато у нас като област с просторни дъбови, букови, липови, борови, елхови и др. гори. Ето защо в колекцията се намират предмети, изработени от всички тези видове дървета.
Що се отнася до инструментите, с които пастирът е изработвал своите предмети, то основните са секирата и овчарското ножче. В зависимост от това, какво е замислил да направи овчаря-дърворезбар са и разновидностите инструменти. С изнималото се дълбаят панички, солнички, лъжички, чаши за вода; със зъмбата прави украси – кръгче, дъга, звездичка; с шишовете боде по дървото за да „живне” украсата.
В изложбата са представени овчарски геги, куки от геги, овчарски чашки, бастуни, хурки, фрагменти от първичната архитектурна украса, лъжици, солници, кавали, хомоти и др. Върху всички тези предмети могат да се прочетат най-различни текстове: за лично виждане и усет за красота и стил; за духа на времето; за любовта и копнежите; за философията и състоянието на духа; за цял един светоглед, вплетен в изтънченото изкуство на иначе обикновените средногорски овчари.

Няма коментари: