5 април 2016 г.

Представяне на японското изкуство икебана, посветено на пролетта – 19 март, 2016

На 19.03.2016 г. от 14:00 часа в зала 19 /ул. „Московска“ 6А/ на ИЕФЕМ - БАН се проведе събитието

Представяне на японското изкуство икебана, посветено на пролетта

Untitled-2

с презентации и демонстрации. от сдружение за икебана Сога и сдружение  Чадо Урасенке Танокай.

Посетителите имаха възможност да разгледат изложбата на композиции икебана, подготвена от двете организации. Тя остана отворена за посетителите пред зала 19 до вторник, 22 март.

Програмата за събота, 19 март, 14:00 – 17:30 ч.:
·        Кратко представяне на историята и философията на изкуството икебана – Сдружение Сога, Мария Кеменчеджиева
·        Представяне на Сен-но Рикю, неговата философия, стила Нагейре в икебана и  разновидността му чабана, която се използва при чаената церемония.
·         Представяне на школата Охара.
·         Представяне и демонстрация – Чадо Урасенке Танокай, Криси Прахова,         Моника Крекова
·        Представяне на Школата Согецу, Мария Кеменчеджиева
·         Демонстрация – Сдружение Сога, Мария Колева
·        Представяне на второто издание на албума „Вдъхновения“ на Рима Мирска, основател на Сдружение Сога

           IMG_0324           DSC_1096 

Сдружение по икебана Сога

Сдружението по икебана Сога в България е създадено от Рима Мирска през 1995 г. Тя е завършила Sogetsu school в Токио и e получила името си Сога, което означава нежна, елегантна трева.
Основни дейности на сдружението:
•        Обучение – обучението в школата по икебана Сога е индивидуално и следва четиристепенната програма на японската школа „Согецу“, като се издават оригинални нейни сертификати. Водим обучения и в някои училища в София.
•        Украса – Сдружението предлага извършването на  нетрадиционна, уникална украса на външни и вътрешни, малки и големи пространства по различни поводи.
•        Изложби – Сдружението организира самостоятелни и съвместни изложби с представители на други изкуства. Традиционно участва с изложби в Дните на японската култура у нас
•        Демонстрации – демонстрацията на изкуството икебана е естетическа церемония, чрез която се разкрива одухотворяващата сила на творчеството. Предлагаме и организиране на уоркшопи за хора от различни възрасти.

Сдружение Чадо Урасенке Танокай

Чадо Урасенке Танокай България е сдружение основано през 1992 г. като клуб на любителите на чайната церемония и японска култура. През 1996 г. се реорганизира като Урасенке Дококай, а през 1998 г. се регистрира според българското законодателство като Сдружение за популяризиране на японската култура. През 2001 г. е регистрирано в централата на Урасенке, Зайдан Хожин Урасенке Конничиан Киото, Япония като Българско сдружение Чадо Урасенке Танокай, Inc.
Главната цел на българското сдружение Чадо Урасенке Танокай е да разпространява знанието за Пътят на чая и японската култура.
Със специалната помощ на гостуващи чайни майстори и преподаватели, българското сдружение Чадо Урасенке Танокай организира интензивни курсове и семинари за чайната церемония и всички японски изкуства, свързани с нея. Сдружението работи в тясно сътрудничество с Японското посолство в България, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, училища в София, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и др.

Няма коментари: