5 април 2016 г.

Анна Данчев от Финландия гостува на ИЕФЕМ – БАН

На 29 март 2016 г. (вторник) от 16.00 ч. в зала 19 /ул. Московска 6А/
на ИЕФЕМ – БАН гостува  Анна Данчев от Финландия – певица, композитор, музиколог от българо-финландски произход.Анна експериментира в различни стилове – като солист на самба оркестър, биг бенд, техно-етно-фюжън група, занимава се с класическо и джаз пеене. През 2013 г. създава групата за модерна етномузика Anna Dantchev Band. Тя изпълнява стари български народни песни, предимно родопски и шопски, които е научила от баща си и баба си Спасена, в характерен мултикултурен стил и аранжимент.
В момента е на магистърско обучение по програмата за глобална музика GLOMAS, осъществявана съвместно от музикални академии в Хелзинки и Орхус, Дания. В рамките на този курс Анна реализира една от мечтите си – да направи задълбочено изследване на българската оплакваческа традиция. Работата ѝ е своеобразна почит към прабаба ѝ, която е била известна оплаквачка в Етрополе.
Гостуването е в рамката на семинара „Музика и танц е етноложки изследователски терени“, организиран от секция Етномузикология и етнохореология при ИЕФМ – БАН.

Няма коментари: